Drożdzówki z makiem

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdzówki z makiem

Składniki:

Przygotowanie:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce.

UWAGA!!!!!
Zamiast robienia masy makowej można użyć gotowej z puszki (1szt)
.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • roxika, 2010-01-29 21:17:22
    roxika
    2
    gdy zobaczyłam zdjęcie aż mi ślinka poleciała! musiałam wypróbować przepis! i muszę przyznać że ciasto drożdżowe genialne! przed upieczeniem elastyczne, po upieczeniu mięciutkie a mase użyłam z puszki. Gratuluję i pozdrawiam!
  • zlosliwiec, 2010-01-29 23:02:26
    zlosliwiec
    1
    Na zdjęciu widzę regularnie pokrojony makowiec, jakaś duża ta drożdżówka wyszła ;-) Z opisu też wychodzi na to, że makowiec. Drożdżówka to niewielka bułeczka...

    Wielki plus na farsz "niegotowy" i zgodny ze sztuką. Składniki i opis pobudzają wyobraźnię. Brawo!

  • aleksaa, 2010-01-30 00:18:40
    aleksaa
    niestety może wyglądają jak pocięty makowiec bo własciwie z takiej rolady się wzięły, efekt miał wyjść nieco inny ale drożdżówki mi się poprzewracały... i tylko niektore zachowały kształt taki jaki chciałam, teraz wiem że muszę mocniej przycisnąć na środku, by się boki bardziej uniosły ale na smaku przez to potknięcie nie straciły
    Komentarz
  • Kancia, 2010-01-30 14:08:34
    Kancia
    złosliwiec bo własnie tak się robi drożdzówki z rolady makowej
    tak jak napisała aleksaa trzeba je jedynie mocniej wgnieśc na środku

    przepis brzmi znajomo ale domyślam się w sieci krążą wszystkie przepisy ze smacznego z róznymi modyfikacjami
    walory smakowe tych drożdzówek jak najbardziej na 5*
    Komentarz
  • Kancia, 2010-01-30 14:09:19
    Kancia
    2
    ajć ocena oj i jeszcze 15 znaków trzeba dopisac
  • kropka75, 2010-01-31 00:09:21
    kropka75
    1
    Mnie to ciasto w formie drożdżówek najlepiej smakuje i wychodzi właśnie z makiem. Nic nie wypływa, całość się trzyma, a smak - bomba.

    Tylko jakoś mniej drożdży daję. Muszę spróbować więcej. Może będą bardziej puchate. W końcu drożdże to sama natura i zdrowie.
  • shiral, 2010-02-10 00:05:51
    shiral
    jutro wypróbuję
    Komentarz
  • eweska, 2010-03-06 18:18:48
    eweska
    Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale z makiem jeszcze nigdy nie jadłam, na pewno wypróbuję.
    Komentarz
  • portier, 2010-03-14 00:29:55
    portier
    1
    Dziewczyny! dla tych drożdżówek warto złamać dietę! oj warto! ciasto drożdżowe - idealne!
    juz nigdy nie kupie drozdzowek w cukierni;]
  • Mili232, 2010-04-21 20:01:34
    Mili232
    2
    zawodowe drożdżówki lepsze jak z cukierni i naprawde łatwe w wykonaniu ) dzieki za przepis ) POLECAMMM!!
  • asuku, 2010-06-20 16:06:57
    asuku
    Wyglądają po prostu genialnie, a ja akurat dzisiaj mam taki "makowy" dzień i cały czas chodzi za mną coś z makiem. Za rodzynkami nie przepadam, ale tu by mi z pewnością nie przeszkadzały. Przepis wypróbuję
    Komentarz
  • moncia25, 2012-01-14 14:13:58
    moncia25
    1
    drożdzówek jeszcze nie próbowałam, bo dopiero wyciągnęłam z piekarnika, ale wyglądają baaaardzo apetycznie mój mąż jest fanem wszystkiego z maku zasłużona 5 w 100%

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem