a'la brzoskwinki

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-01-29
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! a'la brzoskwinki

Składniki:

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania konsystencji miękkiego ciasta. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Rękoma formujemy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze do pieczenia w niewielkich odstępach i lekko przyciskamy tak, żeby rozpłaszczyły się na spodzie, ale pozostały zaokrąglone z wierzchu.

Pieczemy kulki 10min w piekarniku nagrzanym do temp 180'C.

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej (tzn na parze), jeśli chcemy, możemy dodać cukru pudru i mleka, będzie bardziej słodka. Za pomocą czekolady sklejamy ze sobą jeszcze ciepłe 2 połówki, żeby w sumie powstało 12 "brzoskwiń".

Kiedy czekolada zastygnie, obtaczamy "brzoskwinie" w czerwonym likierze albo syropie, a następnie w cukrze. Istnie słodka robota ;) Czekamy, aż polewa zastygnie.

Podajemy z kawą albo herbatą.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.72 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • roxika, 2010-01-29 21:11:52
    roxika
    1
    wyglądają niesamowicie! i ta instrukcja obrazkowa ^^
    ode mnie 5
  • vril, 2010-01-30 23:41:52
    vril
    3
    Fantastyczne! Prosty przepis, klasyczne skladniki, za to jaka forma podania Bardzo mi sie podoba ten pomysl - nowatorskie podejscie do zwyklego ciacha, tak trzymac!
  • kropka75, 2010-01-31 00:16:05
    kropka75
    0
    Za fantazję, pomysł i dokumentację foto piątka z plusem.

    Za smak trochę mniej... Pobawiłam się w to wczoraj, trochę bez przekonania, ale chciałam spróbować. Takie sobie. Fajne ciastko, ale czekolada potem twardnieje i tak jakoś dziwnie się to gryzie, chyba szybciej widziałabym tam jakąś masę, coś miększego.
  • Osiak, 2010-01-31 10:46:40
    Osiak
    1
    Wyglądają ślicznie! Po prostu jak prosto z cukierni. Plus oczywiście za bardzo dokładną instrukcję i zdjęcia.

    Minusik daję bo nie jestem zwolenniczką ciast z nutą alkoholową. Zastanawia mnie tylko w czym innym by to wymoczyć? Może w kawie jak Tiramisu? Do środka dałabym Nutellę będzie bardziej miękka.
  • aleksaa, 2010-02-08 23:11:35
    aleksaa
    Osiak, możesz spróbować swoją modyfikację i napisać nam jak wyszło zamiast tego likieru, tak jak ja, można użyć syropu owocowego.

    Kropka, może to też zależy od czekolady, u mnie wyszło coś w stylu tych krakersów przekładanych masą (HIT)

    następnym razem spróbuję modyfikację z likierem kawowym bądź baileysem, otoczką będą orzechy, a masą karmel zobaczymy co wyjdzie.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-11 15:19:14
    hania811
    2
    Również się pobawiłam i nic dobrego mi z tego nie wyszło.
    Tak jak Kropka myślę że lepszym przełożeniem byłby jakiś krem, może nawet dżem, albo nutella gdyż czekolada twardnieje

    Zamoczyłam w syropie wiśniowym i wyszło za słodkie.

    Spróbuję jeszcze zrobić moczone w kawie z nutellą- zgodnie z pomysłem Osiak.

    Daję 4 za ładną dokumentacje zdjęciową i sam pomysł moczenia ciach.

    Niestety sam smak i "konsystencja" wg mnie na NIE.

  • Orlita, 2010-03-22 22:01:37
    Orlita
    -3
    bajeczna sprawa
  • Inkarnatka, 2010-05-19 20:19:36
    Inkarnatka
    0
    Jeeeeejku!!! Jakie śłiczne! No musiałam się zachwycić
    A teraz konkrety, ja właśnie lubię chrupiącą (tj. twardą) czekoladę, więc mnie to wcale nie zniechęca, wręcz przeciwnie. Akurat mam potrzebne składniki i syrop malinowy, przepis jest prosty i mało męczący, a zdjęcia tak kuszące, że dziś wypróbuję i podzielę się później wrażeniami
  • Inkarnatka, 2010-05-22 20:02:23
    Inkarnatka
    Więc zrobiłam te ciasteczka i wyszły bardzo dobre, choć ciut przy słodkie, to jedyny maleńki minusik A wizualnie prezentowały się naprawdę imponująco, chociaż domownikom przypominały małe pupki, a nie brzoskwinki...
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-22 20:43:05
    aleksaa
    w takim bądź razie ciesze się że smakowało
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-16 20:54:43
    marissima
    2
    po prostu super są te ciasteczka i jeszcze do tego rewelacyjnie wyglądają
  • ewelline, 2010-07-16 04:27:41
    ewelline
    fajne ale mi przypominają coś innego . . . nie brzoskwinki
    Komentarz
  • Laetitia89, 2010-07-26 15:07:06
    Laetitia89
    Przypominają i brzoskwinki na drzewie i te inne (bo te ciasteczka różowe są )
    Super pomysł na ciasteczka dla Tż ;] Czekolada jest dobrym pomysłem ale zawsze można zastosować swoją ulubioną masę.
    Komentarz
  • kiciakasia, 2010-09-07 00:09:20
    kiciakasia
    inkarnatka, ty sie ciesz, ze pupki! ja uslyszalam, ze psie jadra
    Komentarz
  • lily92920, 2011-02-19 20:25:32
    lily92920
    Napewno spróbuje! Z pewnością są przepyszne

    Max za pomysł
    Komentarz
  • Meteoryt, 2011-06-22 20:42:50
    Meteoryt
    hihi chyba trochę przesadziłaś z barwnikami, bo nie wyglądają jak brzoskwinie, jeśli chodzi o colour ;]
    Komentarz
  • kuchenka90, 2013-03-08 13:30:47
    kuchenka90
    0
    5 za wygląd! Jak mi się uda to inni padną z zachwytu :p póki co zrobię takie maślane ciasteczka z żurawiną http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/desery/szkockie-maslane-ciasteczka-z-zurawina/

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe