Bagietki "nadziane"

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-29
  • Mniam: 23
    Mniam zdjęcie! Bagietki
    Mniam: 23
    Mniam zdjęcie! Bagietki

Składniki:

Przygotowanie:

Bułkę przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Okruszki dajemy wróbelkom, które pewnie głodują na śniegu i mrozie;)
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i kukurydzę. Posypujemy do smaku solą i podsmażamy na małym ogniu aż wyparuje woda. Wydrążoną bułkę wykładamy plasterkami sera żółtego i nadziewamy warzywami. Podpiekamy w piekarniku pięć minut i podajemy. Świetnie pasuje do tego sos czosnkowy.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Rodzynka1989, 2010-01-29 18:17:55
    Rodzynka1989
    Pycha, zapowiada się maga smacznie. Bardzo zachęcające i oryginalne. Dla mnie wszystkie składniki pyszne i pasujące idealnie.
    Plus za fotkę, która zachęca do "ugryzienia" bułeczki od razu
    Komentarz
  • Meariel, 2010-01-29 19:11:08
    Meariel
    Mmmm, brzmi i wygląda cudownie! Rewelacyjny pomysł na szybką przekąskę, szkoda że wcześniej na coś takiego nie wpadłam
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-29 19:42:24
    kropka75
    0
    Coś takiego jadłam w czasach socjalizmu w mieście Zgorzelec, nazywało się hot dog. Wówczas o prawdziwym hot dogu nikt w Pl nie słyszał, ale to było przepyszne. Tyle że bez kukurydzy robili.

    Przypomniało mi się dzieciństwo. Dodaję do ulubionych - niedługo będzie kolacja.
  • zlosliwiec, 2010-01-29 22:34:00
    zlosliwiec
    1
    Faktycznie, przepis przypomina socrealistyczne hotdogi (przynajmniej w założeniach, bo ja pamiętam straszliwą maź z pieczarek w środku, innych składników mazi nie chcę się nawet domyślać - lepiej żyć w nieświadomości). Przypomina, ale na szczęście nim nie jest

    Odnośnie samego przepisu:
    + za pomysł
    + za chrupiący efekt

    - za konsystencję wypływającą z bułki (choć sam nie mam pomysłu jak to opanować, to po spożyciu nadzienie znajduje się w wielu miejscach poza bułką)
    - za zestawienie podsmażonej na złoto cebuli i papryki w redukowanym sosie (nie przekonuje mnie to zestawienie z czysto smakowych pobudek)
  • dagwoj, 2010-01-30 13:18:54
    dagwoj
    Maź bywała także na bagietkach przekrojonych w poziomie - nazywało się to zapiekanka było polane masą ketchupu w dodatku.... hihihi

    Pomysł fajny, jednak minus za niewygodę w jedzeniu. Mi osobiście połowa "wylatała" na kolana bo talerza nie wzięłam... Wolę chyba tradycyjne zapiekanki, farsz zbyt rzadki by zamykac go w bułce
    Komentarz
  • 135nudziara, 2010-02-02 13:10:49
    135nudziara
    1
    Z powodu zimna absolutnie nie chciało mi się iść do sklepu po bagietkę, więc zrobiłam z bułkami. Nie kajzerkami, tylko takimi jak kulki - niezbyt toto dobre i już wysuszone ... W każdym razie idealnie się nadało! Przekroiłam bułki na pół, troszkę ciasta wyjęłam i dalej wg przepisu. Nic nie wypadało/wypływało. Świetne . 5 gwiazdek, bo na pewno często będę robiła.
  • Sherrie, 2010-02-13 10:09:22
    Sherrie
    1
    uwielbiam takie cudenka! czesto robie sobie takie zapiekaneczki...mmmmmm... .
  • pyskatka89, 2010-02-13 10:23:37
    pyskatka89
    1
    zdecydowanie jestem na tak !
    uwielbiam wszelkie zapiekanki z bagietką, a to zdjęcie wygląda bardzo apetycznie. Mam w domu 2 duże, wczorajsze bagietki, zrobię domownikom
  • grazkako, 2010-02-16 09:21:45
    grazkako
    1
    super , tanie , robi się szybko , farsz można przygotować wieczorem rano tylko nadziać , zapiec i gotowe . Kupiłam w markecie podlużne bułki , które trzeba upic - na gorąco środek wyciągał się bardzo łatwo.Zrobiłam na Walentynkowe śniadanko - był zadowolony
  • dudipopka, 2010-02-22 23:14:20
    dudipopka
    1
    nic tylko zrobić i sie delektować smakiem
    a u mnie w zapiekankach socjalistycznych było duuużp pieczarek i na życzenie podwójna porcja keczupu

    ps zapomniałam o gwiazdkach
  • aleksandrettaa, 2010-04-01 12:08:24
    aleksandrettaa
    1
    Ciekawy przepis. Plus za możliwość wykorzystania pieczywa które już podsycha. Ja bym widziała go także w towarzystwie sosu pomidorowego/keczupu i odrobiny pieprzu.
  • klada, 2010-04-02 18:16:45
    klada
    A jak wydrążyc tę bagietkę? Normalnie palcami wyciągac?
    Komentarz
  • Osiak, 2010-04-06 11:36:28
    Osiak
    Bagietkę wydrążam palcami dokąd sięgnę a potem ubijam resztę trzonkiem noża na przykład, bo tak długich paluchów nie mam żeby sięgnąć do samego tyłu. Można też wyciągać miąższ łyżką.
    Komentarz
  • Nikka1221, 2010-04-13 23:08:29
    Nikka1221
    1
    mniam!to jest to co zropbie juz jutro!dawno zapomniane a jakze wspaniale
  • PanzerKitty, 2010-06-22 10:00:44
    PanzerKitty
    0
    Bardzo fajny przepis. Trochę go jednak zmodyfikuję, i dodam jeszcze drobno pokrojoną szynkę, mniam
  • gwiazdeczka172, 2010-06-25 18:09:11
    gwiazdeczka172
    Dla jakiejś odmiany dodałabym tutaj mięsko mielone
    Komentarz
  • PatrycjaD, 2010-07-21 18:07:51
    PatrycjaD
    Świetny przepis i baardzo apetyczne zdjęcie, idzie do ulubionych
    Komentarz
  • misislipy, 2010-07-25 16:33:21
    misislipy
    ja bym nie dawała kukurydzy bo jakoś mi nie pasuję do tego, a papryki nie dam-bo nie lubię ale zrobię na pewno
    przepis mi się podoba i pomysł.
    Komentarz
  • malaDarunia, 2010-08-24 19:48:40
    malaDarunia
    1
    fajny przepis. dodaje do ulubionych. Chociaż ja bym dodała jeszcze kawałki mięska może kurczaka czy mielonego... albo kiełbaski do środka- podsmażonych.

    moja propozycja dla ZŁOŚLIWCA ;-)
    Jeśli nie chcesz, aby nadzienie wypływało ze środka, kup bułki do hot dogów z wydrążoną "dziurką" w środku! Farsz kładziesz do środka i nic nie kapie po bokach
  • eszka333, 2010-10-24 15:14:35
    eszka333
    0
    Zrobiłam je dziś według Twojego przepisu. Są przepyszne!
  • mesta93, 2010-11-12 22:11:15
    mesta93
    -1
    jakoś niezbyt mi to smakowało, ale to chyba dlatego że to nie moje klimaty, może dlatego że nie lubię papryki (cebuli też) i w tym zestawieniu brakuje mi mięcha
  • kolorowatecza, 2010-11-14 12:11:44
    kolorowatecza
    0
    Bardzo smaczna i szybka przekąska w sam raz na imprezę
    Ja zrobiłam jeszcze z odrobiną mięsa mielonego i smakowało naprawdę wybornie
  • Ieka, 2011-05-27 13:56:26
    Ieka
    bagietka smacznie wygląda, ale jak niektórym wizażankom brakuje mi kawałka mięcha zrobię na tygodniu
    Komentarz
  • paulciaw1993, 2011-06-19 17:54:53
    paulciaw1993
    Brzmi całkiem nieźle. wydaje się zarówno proste jak i dobre.
    Komentarz
  • sallemo, 2011-09-16 14:33:16
    sallemo
    W ilu stopniach je podpiekać?
    Komentarz
  • digesta, 2011-10-10 13:19:32
    digesta
    pycha było ale szybko sie skonczylo :P
    Komentarz
  • michasia1171, 2011-11-18 22:04:12
    michasia1171
    1
    Bardzo dobre te Twoje bagietki Mój narzeczony wcinał je tak, że aż mu się uszy trzęsły hehe
  • Jawa_82, 2012-09-16 18:10:21
    Jawa_82
    0
    Na pewno wypróbuję. Lubię zapiekanki i lubię pieczarki.
    Farsz może być w sumie dowolny. Sam pomysł wykonania jest ciekawy.

    Ktoś tu pytał o temperaturę opiekania. Zwykle takie zapiekanki wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na ok. 15. minut.
  • kuchenka90, 2013-03-07 18:34:04
    kuchenka90
    0
    Dzięki za tak prosty i smaczny przepis dla bardziej wytrwałych polecam tartę filo ze szpinakiem, serem kozim i suszonymi pomidorami http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/tarta-filo-ze-szpinakiem-serem-kozim-i-suszonymi-pomidorami/
  • halik89, 2016-02-06 11:47:12
    halik89
    0
    Jutro będę miał więcej czasu, ciekawe czy 15 min mi wystarczy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem