Fantazyjne drożdżówki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-01-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fantazyjne drożdżówki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fantazyjne drożdżówki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fantazyjne drożdżówki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fantazyjne drożdżówki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fantazyjne drożdżówki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fantazyjne drożdżówki

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na 15 drożdżówek.

Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wyrobić w maszynie lub robotem kuchennym, masło dodać kiedy ciasto odstaje od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, odgazować, złożyć ciasto 3-4 razy, uformować kulę i odłożyć żeby odpoczęło na ok 20 minut.

Podzielić ciasto na 60 gramowe kawałki, uformować kulki i odstawić na 15 minut pod ściereczką. Rozwałkować każdą kulkę na placek wielkości 10 x 15 cm. Położyć 2łyżki nadzienia (np Nutella, mus jabłkowy, jabłka z kawałkami czekolady, marmoladą) na górnej połowie placka a dolną część ponacinać w "grzebień". Górną połowę placka zagiąć w dół i dobrze docisnąć, następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry żeby bułka trzymała kształt.

Nie należy bać się formowania bułek, ciasto jest bardzo przyjemne w pracy.

Zostawić przykryte drożdżówki na około 30 minut, żeby podrosły. Całość posmarować ubitym jajkiem, posypać odrobiną soli i płatkami migdałów. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut.

Drożdżówki pracochłonne ale warte zachodu!

Smacznego ;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-29 23:07:25
    zlosliwiec
    2
    Szkoda, że przepis nie opiera się na konkretnym nadzieniu, bo tak trudno ocenić walory całego przepisu, a pozostaje jedynie ciasto do oceny. A często jest tak, że konkretne ciasto komponuje się najlepiej z 1-2 nadzieniami.

    Sam proces zawijania wydaje się być skomplikowany i ja do końca nie pojmuję jak osiągnąć efekt widoczny na fotkach.

    Podoba mi się za to sposób obchodzenia się z samym ciastem, wieje profesjonalizmem aż miło. W sumie - wielki pozytyw
  • aleksaa, 2010-01-30 00:37:55
    aleksaa
    też się bałam zawijania gdy próbowałam ten przepis i myślę że każdy znajdzie swoją własną metodę na to.

    Ja robiłam tak: gdy rozwałkujemy placek, dzielimy go po prostu jakby na 2 części, u góry kładziemy pasek nadzienia, później mamy kawałeczek przerwy i resztę ciasta nacinamy by wyszły paseczki. Teraz należy chwycić górną część ciasta, założyć na nadzienie (ciasto jest elastyczne więc nie ma żadnego problemu) i docisnąć w miejscu tej przerwy, na koniec można ostrożnie chwycić bułeczkę w dłoń i pozakładać paski, również je lekko dociskając.

    Przepisu na farsz nie podaje bo naprawdę można tam dać cokolwiek, czy to będą kawałki jabłek w cynamonie, czy kawałki brzoskwiń, śliwek, budyń czy 1-2łyżki nutelli to zawsze wyjdzie i będzie pyszne
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-31 00:05:03
    kropka75
    -1
    Dopiero z powyższego posta zrozumiałam jak to się robi, chyba zrozumiałam. Trochę skomplikowane.

    Ciekawe grzebyczki, takich jeszcze nie robiłam. A samo ciasto super - takie proporcje zawsze wychodzą.

    Tylko nie rozumiem czemu wszyscy sypią suche drożdże?
  • Kancia, 2010-01-31 13:30:18
    Kancia
    1
    kropka bo nie trzeba się babrać z zaczynem

    "składanie" faktycznie może odstaszyc ale jaki efekt
  • aleksaa, 2010-01-31 14:31:20
    aleksaa
    poza tym nie trzeba martwić się o to czy są świeże czy już nie :P no i jak już się je kupi to mogą dłużej poleżeć

    ale świeże też mają swoj urok bo dają ciastu ten drożdżowy aromat, którego suszonym brakuje
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-02-26 18:36:10
    AgaZ
    1
    Aleksaa jestem fanką drożdżowego ciasta. Twoje wygląda imponująco. Dzięki za taki fajny przepis
  • madziq111, 2012-02-16 23:02:21
    madziq111
    2
    uwielbiam drożdżowe bułeczki jutro je zrobię ale jestem pewna że będą pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe