poznańskie pyzy czyli kluski na parze

autor: , kategoria: pyzy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! poznańskie pyzy czyli kluski na parze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! poznańskie pyzy czyli kluski na parze
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! poznańskie pyzy czyli kluski na parze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! poznańskie pyzy czyli kluski na parze
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! poznańskie pyzy czyli kluski na parze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! poznańskie pyzy czyli kluski na parze

Składniki:

Przygotowanie:

do miski wkruszyć świeże drożdże z cukrem,wlać podgrzane mleko[ciepłe ale nie gotujące]dokładnie wymieszać.dodać jajka,roztopiony tłuszcz,odrobinę soli i wymieszać.dodawać mąki dokladnie mieszając.odstawić do wyrośnięcia na ok 25min.

wysypać mąkę na stolnicę i układać na niej łyżką "klopsy".wygnieść je trochę i uformować z nich kulki.

układać na ściereczce naciągniętej na garnek[lub w siteczko jak do ziemniaków] i gotować"parować"tak ok 20min[sprawdzając czy są już dobre]myślę ze równie dobrze możnaby przygotować je w parowarze ale nigdy nie próbowałem gdyż niestety nie posiadam

podawać można zarówno na słodko z dżemem owocami lub lodami jak i z sosem mięsnym,pieczarkowym,z buraczkami itp.

nadmiar można z powodzeniem zamrozić.wtedy wystarczy tylko chwilę poparować je by były ciepłe.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • aleksaa, 2010-01-29 22:44:33
    aleksaa
    kluski z lodami? pierwsze słysze czy to jest coś w stylu bułek na parze?
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-29 22:47:50
    zlosliwiec
    Nie jestem do końca pewny, ale moja poznańska Rodzinka chyba mnie czymś takim częstowała. Smakuje przednio w wersji z sosem cebulowym i mięsem oraz buraczkami na ciepło.

    Słodkiej wersji nie pozwolę w siebie wmusić, pochodzę ze wschodu a tam obiad na słodko oznacza smalec + chleb ;-)
    Komentarz
  • iza3515, 2010-02-09 15:32:26
    iza3515
    pyszne i proste. pamiętam je z dzieciństwa. jak dla nie mała porcja. muszę podwoić.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-17 23:16:05
    Berlinianka
    Złoś, otwartym na nowe doznania trzeba być
    Komentarz
  • ewroz, 2010-04-02 15:28:38
    ewroz
    ja tez jestem ze wschodu i takie przepisy to dla mnie nowosc ja preferuje tylko potrawy z ziemniakow bo tylko takie potrafie zrobic a te pyzy wyprobuje napewno
    Komentarz
  • asiulkaa, 2010-05-13 09:49:39
    asiulkaa
    1
    Jako rodowita poznanianka, często jedząca pyzy, potwierdzam że są przepyszne.
    Świeżo zrobione są najsmaczniejsze, ale odgrzane też dobrze smakują. Odgrzewanie w wersji dla leniwych można dokonać w mikrofali.
    Aleksa zgadza się w innej części polski pyzy są nazywane bułkami na parze, słyszałam również określenie pampuchy.
  • Sensuel, 2010-05-13 17:26:01
    Sensuel
    2
    Znaam to danie pod nazwą PAMPUCHY,bo pyzy to trochę inaczej chyba wygladają?
    Fakt,najlepsze są z jakimś sosem mięsnym.Na słodko nie próbowałam .
  • asiulkaa, 2010-05-13 17:37:04
    asiulkaa
    Sensuel nazwa zależy od części kraju, w wielkopolsce jeżeli zamówisz pyzy to dostaniesz właśnie to danie, a nie kluski zwane pyzami ziemniaczanymi.
    Komentarz
  • muszynianka, 2010-05-13 18:12:50
    muszynianka
    2
    właśnie tak wyglądają poznańskie pyzy!!! zgadza się, pychota. uwielbiam z boczkiem i sosem mięsnym, oj daje maxa
  • vild, 2010-10-30 00:40:35
    vild
    1
    tak, zdecydowanie to sa pyzy uwielbiam, zwlaszcza z ciemnym sosem, sztuka mieska i kapustka
    na slodko raczej nie, chyba, ze drugiego dnia przekrojone, podmazone na patelni i posypane cukrem, mniam ale sie glodna zrobilam
  • dziuba85, 2012-06-15 21:33:36
    dziuba85
    -1
    Smak z dzieciństwa. Zawsze i wszędzie wersja na słodko!!! U mnie nazywa się to: parowańce
    Z truskawkami, z cukrem i śmietaną (już tak nie jadam) oraz jagodami! Mniam. Zakupiłam parowar, więc zrobię w ten weeknd - mężowi!
  • kuchenka90, 2013-03-11 09:20:15
    kuchenka90
    kocham takie pyzy dziś u mnie na obiad te uszka z grzybami smażone http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przystawki/uszka-z-grzybami-smazone/
    Komentarz
  • kuchenka90, 2013-03-11 09:20:17
    kuchenka90
    kocham takie pyzy dziś u mnie na obiad te uszka z grzybami smażone http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przystawki/uszka-z-grzybami-smazone/
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-11-23 12:19:58
    PatrykLubik
    a najlepiej jakiej mąki użyć? Uniwersalna szymanowska może byc?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe