South Beach: Focaccia z oliwkami i rozmarynem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, dieta South Beach, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! South Beach: Focaccia z oliwkami i rozmarynem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! South Beach: Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Składniki:

Przygotowanie:

10g świeżych drożdży
60ml cieplej wody
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pp

Drożdże skruszyć do miski, dodać 60ml ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

250g mąki pp
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy
90ml ciepłej wody

Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dodać sól i oliwe oraz wode. Wyrabiać gładkie ciasto przez 15minut. Rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 25cm. Ułozyć placek na natłuszczonej blaszcze i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5h.

garść zielonych oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
rozmaryn

Oliwki i posiekany ząbek czosnku zalać oliwą. Ciasto posypać rozmarynem i wyłożyć oliwki z czosnkiem. Odstawić do wyrośnięcia na około godzine.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, piec 15-20min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe