South Beach: Chlebek bułgarski

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, dieta South Beach , dodano: 2010-01-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! South Beach: Chlebek bułgarski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! South Beach: Chlebek bułgarski
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! South Beach: Chlebek bułgarski
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! South Beach: Chlebek bułgarski
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! South Beach: Chlebek bułgarski
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! South Beach: Chlebek bułgarski

Składniki:

Przygotowanie:

Dodatkowko: 60 gramów Benecolu

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże wymieszac z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szkl mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Rozkłócić jajka, dodać sól, reszte mleka i oliwe. Dodać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto az będzie odstawac od rąk. Uformować kule i odstawić do wyrośnięcia. Ja robie ciasto w mikserze stojącym, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na cztery części i każdą z tych części dodatkowo na połowe. Uzyskujemy 8 części.

Rozwałkować 4 części na placki podsypując mąką. Każdy placek posmarować roztopionym benecolem i nałożyć jeden na drugi. Zwinąć 4 nałożone na siebie placki w rulon. Uzyskamy coś na kształt rolady. Pokroić ta „rolade” po skosie na trojkaty. Podobnie postąpić z resztą ciasta.

Forme posmarować benecolem i posypać mąką czy zarodkami pszennymi. Układać trójkaty ostrą częścią do środka. Środek wypełnić końcówkami ruloników zwiniętymi w kółka. Jeśli mamy podłużną blaszke to trójkąciki układamy obok siebie na przemian ostrym i szerokim brzegiem.

Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać makiem lub sezamem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec około 30min.

Z tej porcji wychodza mi dwie blaszki jak na zdjęciach.
Przepyszny na ciepło z masłem (flora lub benecol) czosnkowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • pysiamn, 2010-01-30 09:00:18
    pysiamn
    3
    Papraczku kusisz tymi swymi wypiekami....jak przejdę na SB po rozwiązaniu to napewno skosztuję :P bo zawsze Ci wychodzą świetne i w ciemno daję 5
  • paprak, 2010-02-04 13:38:39
    paprak
    Dziekuje Polecam wyprobowanie chlebka. Nie jest az tak pracochlonny jak sie wydaje a jest niesamowity wizualnie i interesujacy w konsumowaniu Jada sie go odrywajac kolejne cienkie warstewki. Sam chelbek nie ma wyraznego smaku a ciekawa konsystencje i wysmienity jest na cieplo z maslem czosnkowym, ktore nadaje mu smaku. Robie zazwyczaj poznym wieczorem gdy zapraszam znajomych na winko
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 15:57:15
    Martilla
    1
    Wygląda cudownie, aż ma się ochotę od razu go zrobić i zjeść cały. Postaram się go zrobić na weekend, mam nadzieje, ze będzie choć trochę tak ładny jak Twój.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem