Keks orzechowy z białek

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-01-30
  • Keks orzechowy z białek

Składniki:

  • białko z jajka [8 szt.]
  • cukier [2 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • mąka [3 szklanki]
  • masło [25 dag]
  • orzechy włoskie [25 dag] ((drobno pokrojone))
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i ucierać 10 min. Następnie wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać po trochu rozpuszczone masło (może być też margaryna). Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać i przelać do formy. Piec ok 45 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką