Podgrzybki z boczkiem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-30
  • Podgrzybki z boczkiem

Składniki:

  • grzyby [1 kg] (podgrzybki, borowiki)
  • słonina [10 dag] (wędzona lub boczek)
  • cebula [3 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • oliwa [2 łyżeczki]
  • jałowiec [5 główek] (napisałam główek - ale chodzi mi o ziarna :))

Przygotowanie:

Przepis podał mi znajomy grzybiarz, wśród myśliwych także bardzo popularne danie Szybkie i smaczne. Można użyc grzybów mrożonych także - bardzo cieplutko się po tej potrawie na brzuszku robi. Na zdjęciu moja córa z grzybkiem, dawno nie robiłam tej potrawy więc nie mam ilustracji. Tyle gwoli wstępu :)

Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki - najlepiej podzielic na pół. Na patelni głębokiej rozgrzać olej, dodać słoninę lub boczek, przyrumienić, dodać cebulę, no i ją zeszklić. Do tak przygotowanego tłuszczu i cebulki dodać grzyby i ziarna jałowca, dusić mieszając aż wytwarzający się sos zgęstnieje, a grzybki zmiękną. Przed podaniem posypać zieleniną.
Podawac z pieczonymi ziemniakami :) Pychota

Koszt zaznaczam do 20 zł - w przypadku uzbierania grzybków samoistnie

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • checka707, 2010-09-20 12:28:09
    checka707
    Brzmi smakowicie, dziś wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem