Świderki po wiejsku

autor: , kategoria: makarony, kuchnia polska , dodano: 2009-10-30
  • Świderki po wiejsku

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso kurczaka pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oliwy i przez 2-3 min smażyć nieobrany czo­snek, po czym wyjąć go, a na patelnię wrzucić pomidory, posypać solą i pieprzem i dusić ok. 10 min, dodać bazylię; sos trzymać na nie­wielkim ogniu.
Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, ob­smażyć kurczaka, zostawić w cieple.
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron na półtwardo, odcedzić, przełożyć do nagrzanego naczynia, po­lać stopionym pozostałym masłem, dokład­nie wymieszać z mięsem i sosem, ponownie wymieszać, natychmiast podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem