Świderki po wiejsku

autor: , kategoria: makarony, kuchnia polska , dodano: 2009-10-30
  • Świderki po wiejsku

Składniki:

  • makaron [40 dag] (świderki lub penne)
  • pomidory [1 ] (puszka)
  • sok z cytryny [1 łyżka]
  • czosnek [3 ] (ząbki)
  • bazylia [1.5 łyżki]
  • oliwa [3 łyżki]
  • masło [10 dag]
  • ser parmezan [10 dag]
  • sól
  • pieprz
  • filet z kurczaka [20 dag]

Przygotowanie:

Mięso kurczaka pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oliwy i przez 2-3 min smażyć nieobrany czo­snek, po czym wyjąć go, a na patelnię wrzucić pomidory, posypać solą i pieprzem i dusić ok. 10 min, dodać bazylię; sos trzymać na nie­wielkim ogniu.
Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, ob­smażyć kurczaka, zostawić w cieple.
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron na półtwardo, odcedzić, przełożyć do nagrzanego naczynia, po­lać stopionym pozostałym masłem, dokład­nie wymieszać z mięsem i sosem, ponownie wymieszać, natychmiast podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką