Jabłecznik

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-31
  • Jabłecznik

Składniki:

  • mąka pszenna [0.5 kg]
  • cukier puder [20 dag]
  • żółtko z jajka [3 ]
  • margaryna [30 dag]
  • śmietana [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia
  • jabłka [1.5 kg] (Mniej lub Więcej wg uznania)

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder, żółtka, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia ugnieść i dać do lodówki na pół godziny.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce.

Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie połowy.
Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć na blasze.
Podziurawić widelcem. Wyłożyć jabłka.
Druga połowę tak samo.

Włożyć do piekarnika - piec rozsądnie.

Nie wiem jakie macie piekarniki dlatego musicie obserwować ciasto jak wam się piecze :)


Smacznego ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką