Rafaello

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-01-31
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Rafaello
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Rafaello
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello

Składniki:

Przygotowanie:

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować.
Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
• warstwę krakersów
• krem
• warstwę krakersów
• krem
• posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)

Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • anetka832, 2010-02-01 15:22:18
    anetka832
    Przepis prosty nawet dla totalnego amatora-ignoranta w kwestii ciast jak ja A zdjęcie kusi niesamowicie. To lubię - prosto i szybko. I smacznie, rzecz jasna
    Komentarz
  • Zwies, 2010-02-02 00:51:15
    Zwies
    Wygląda ciekawie - z mojej strony pytanie, czy można zrezygnować z użycia żółtka - wolę raczej unikać surowych jajek w potrawach.
    Komentarz
  • Catherine666, 2010-02-03 15:10:08
    Catherine666
    3
    Bardzo smaczne,szybkie i proste
    Ja np. zamiast posypać wiórkami to posypałam migdałami, też dobre.
    Polecam!
  • Zwies, 2010-02-04 10:48:10
    Zwies
    2
    Zrezygnowałam z żółtka oraz mieszałam lekko ciepły budyń z masłem - wyszło idealnie

    Mój Tż zachwycony, a pokrojone ciastko wygląda ślicznie
    Tylko mam uwagę odnośnie ilości krakersów - miałam okrągłą foremkę i do niej wystarczyło w zupełności 1 (!) opakowanie krakersów - paczka 180 gram - więc obecnie w domu zostało mi jeszcze krakersów na dwa takie ciasta.
  • aleksaa, 2010-02-05 21:34:26
    aleksaa
    przepraszam ze nie odpisywalam ale padł mi komputer... cieszę się że smakowało

    jeśli chodzi o ilość krakerwów to ja na tą dużą blachę zużywam ok 2,5 opakowania, może kiedys spróbuję wersji okrągłej
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-11 12:45:57
    Berlinianka
    3
    Znam inny przepis na Rafaello, trochę bardziej pracochłonny i chyba go tutaj dodam.
    Taką wersję też jadłam, jest o tyle fajna, że słone krakersy równoważą słodki krem i całość nie mdli po paru kęsach. Bo rozumiem, że używasz tu słonych?
    Fajny przepis, ponieważ jest szybki i efektem jest coś pysznego. Nie trzeba dużo robić dla dobrego efektu!
  • aleksaa, 2010-03-11 14:16:19
    aleksaa
    tak, używam słonych krakersów
    Komentarz
  • sismuerte, 2010-03-13 20:00:46
    sismuerte
    1
    Robię podobne, ale nie używam budyniu, a do posypki dodaję migdały
  • Kasiamaja, 2010-03-13 22:42:57
    Kasiamaja
    3
    Bossskie ,robilam kilka razy wg włąsnie tego przepisu )
  • kolorowatecza, 2010-03-13 22:54:06
    kolorowatecza
    3
    Pyszne i łatwe
    Tylko kaloryczne xD
  • Serena van der Woodsen, 2010-03-14 19:53:37
    Serena van der Woodsen
    2
    robiłam kiedyś to rafaello i jest przebosko pyszne!
  • Polly_, 2010-04-02 16:57:34
    Polly_
    raczej się nie przekonam do krakersów w tym zestawieniu...
    Komentarz
  • gsk, 2010-10-23 15:56:53
    gsk
    2
    Pycha.
    W przepisie są 2 warstwy krakersów, ja zrobiłam z 3 ale na zdjęciu chyba też są 3 warstwy?
    A tak to zrobiłam wszystko jak w przepisie tylko do posypki na wierzch dałam też migdały w płatkach zamiast krakersów.
  • lama22, 2013-06-07 18:45:57
    lama22
    Zamiast krakersów wolałabym biszkopt
    Komentarz
  • avrilla94, 2013-06-26 14:00:41
    avrilla94
    0
    Ooooo.... wygląda znakomicie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe