Farsz boloński

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Farsz boloński
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Farsz boloński

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić,jedno i drugie pokroić w drobną kostkę.

Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat.

Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.

Ja nadziewam tym farszem naleśniki i cannelloni, albo używam do zapiekanek i lasagne.

Aha, czasami modyfikuję ten farsz dodając do niego groszek( pół puszki na ok. 5 minut przed końcem gotowania).
Ale prawdziwy farsz boloński to wersja bez groszku :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • gryx82, 2010-03-30 19:25:56
    gryx82
    3
    Pyszności! Ja dodaje tylko oregano, zamiast tymianku i rozmarynu (czasami troszkę ziół prowansalskich)
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:40:32
    czarnazuzia1
    0
    ja dodaje jeszcze ziola prowansalskie ,wychodzi przepyszny
  • 0nasty0, 2010-04-08 18:07:53
    0nasty0
    2
    nie dodaję tymianku i rozmarynu (nie lubię;p)
    ale i tak pycha!
  • marissima, 2010-06-22 23:38:58
    marissima
    1
    prze pycha a przepis dokładny
  • Madzikon85, 2010-07-28 10:36:23
    Madzikon85
    1
    PYSZNY i nawet prosty do zrobienia
  • magda1706, 2013-08-08 21:19:42
    magda1706
    0
    Próbowałam i polecam
    pierwsze moje naleśniki i pierwszy raz z czymś innym niż dżemem i wyszło rewelacyjnie
  • ASIA91189, 2014-11-19 06:58:19
    ASIA91189
    0
    robię podobny sos tylko zamiast mięsa mielonego dodaje kurczaka podsmażonego z przyprawa gyros i tym farszem napełniam naleśniki i jeszcze je zapiekam z żółtym serem
  • catarynca, 2015-05-17 11:15:34
    catarynca
    0
    Idealne! Ja dodałam tymianek i zioła prowansalskie. Podałam z makaronem. Pół godziny i nic nie było

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem