Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i kuskusem

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-02-01
  • Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i kuskusem

Składniki:

  • pomidory [4 szt.] (lub 2 puszki)
  • cebula [2 szt.]
  • czosnek [7 ząbków]
  • koncentrat pomidorowy [1 łyżka]
  • bakłażan [1 szt.]
  • cukinia [1 szt.]
  • pieczarki [7 szt.]
  • ser mozzarella [1 szt.] (lub dowolny ser zółty)
  • sól [1 łyżeczka]
  • bazylia [1 łyżka]
  • majeranek [1 łyżka]
  • kasza kuskus [1 szklanka]

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzącą osoloną wodą, po 5 minutach jest gotowy. Przekładamy go na spód naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwa lub masłem.
Bakłażan i połowę cukinii kroimy w okrągłe plasterki, solimy.
Podsmażamy posiekana cebulkę, po chwili dodajemy wyciśnięty czosnek, jak się lekko podsmaży dodajemy pokrojone pomidory i zalewę z puszki i/lub wode i koncentrat pomidorowy(lepiej dolać szklanke wody i dodac koncentrat, bo sosu musi byc duzo).
Połowę cukinii kroimy w kosteczkę i wrzucamy do sosu, dodajemy zioła. 5 minut gotujemy.
Częścią sosu polewamy kuskus. Płuczemy bakłażan i cukinię i układamy warstwę, którą zalewamy reszta sosu, na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w piekarniku 25 minut, posypujemy mozzarellą(lub starym żółtym serem) - gdy ser się zapiecze zapiekanka jest gotowa.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z bakłażana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką