Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i kuskusem

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-02-01
  • Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i kuskusem

Składniki:

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzącą osoloną wodą, po 5 minutach jest gotowy. Przekładamy go na spód naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwa lub masłem.
Bakłażan i połowę cukinii kroimy w okrągłe plasterki, solimy.
Podsmażamy posiekana cebulkę, po chwili dodajemy wyciśnięty czosnek, jak się lekko podsmaży dodajemy pokrojone pomidory i zalewę z puszki i/lub wode i koncentrat pomidorowy(lepiej dolać szklanke wody i dodac koncentrat, bo sosu musi byc duzo).
Połowę cukinii kroimy w kosteczkę i wrzucamy do sosu, dodajemy zioła. 5 minut gotujemy.
Częścią sosu polewamy kuskus. Płuczemy bakłażan i cukinię i układamy warstwę, którą zalewamy reszta sosu, na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w piekarniku 25 minut, posypujemy mozzarellą(lub starym żółtym serem) - gdy ser się zapiecze zapiekanka jest gotowa.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe