Szarlotka

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2009-10-30
  • Szarlotka

Składniki:

  • mąka [40 dag]
  • masło [20 dag]
  • cukier [10 dag]
  • śmietana [1 łyżka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • bułka tarta [1 łyżka]
  • sól [1 szczypta]
  • jabłka [1 kg] (najlepiej antonówki)
  • cukier [2 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 łyżeczka]
  • cynamon [1 łyżeczka] (mielony)
  • jajka [3 szt.]

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić jeszcze w plasterki. Włożyć do szerokiego, płaskiego naczynia lub na suchą patelnię teflonową i podgrzewać, mieszając, aż lekko zmiękną i część wody odparuje. Wtedy dodać cukier i cukier waniliowy i nadal podgrzewać, póki jabłka zupełnie nie zmiękną i póki cała woda nie odparuje. Masę jabłeczną wymieszać z cynamonem i ostudzić.
Mąkę posiekać nożem na stolnicy z dobrze schłodzonym masłem. Dodać przesiany cukier puder, sól, żółtka, śmietanę i ewentualnie proszek do pieczenia. Nożem zarobić ciasto, a rękami tylko je zlepić. 1/3 porcji owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, pozostałe 2/3 też owinąć w folię, ale włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto z lodówki rozwałkować
i wyłożyć nim tortownicę, posypać łyżką bułki tartej, posmarować najpierw masą jabłeczną,
a po wyrównaniu powierzchni – ubitą z białek sztywną pianą. Ciasto z zamrażarki zetrzeć
(na tarce z dużymi otworami) wprost na pianę i ponownie – nożem – wyrównać powierzchnię
(lekko docisnąć brzegi). Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze
200°C przez 40–50 min. Gdy nabierze złocistego koloru, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Jeszcze ciepłą posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Kancia, 2009-12-17 14:01:29
    Kancia
    1
    oj ale bym sobie zjadła pyszności
  • vril, 2009-12-17 14:52:47
    vril
    1
    Polecam dodac do masy jablkowej rodzynki i platki migdalow, ewentualnie posiekane orzechy, bardzo wzbogaca smak taka mieszanka
  • Alexandraa, 2010-01-31 19:47:02
    Alexandraa
    2
    Zrobiłam wg przepisu, wyszło przepysznie! Przepis jest dobry, czytelny i bardzo mi przypadł do gustu.
  • kingkong, 2010-05-06 21:22:34
    kingkong
    2
    Naprawdę pyszne ciasto! Upiekłam wczoraj, zniknęło od razu i dostałam rozkaz zrobienia kolejnego w weekend (tyle że podwójną porcję)
  • XoBlairoX, 2010-08-21 22:32:18
    XoBlairoX
    1
    pyszne ciasto , śmiało można powiedzieć że smakuje jak od mamy =]
    naprawdę szybko się je robi i świetnie smakuje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe