chruściki,faworki...jak kto woli

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-02-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! chruściki,faworki...jak kto woli
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! chruściki,faworki...jak kto woli

Składniki:

Przygotowanie:

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę.zagnieść ciasto . zbijać je wałkiem przez kilka minut ,poczym bardzo cienko rozwałkować .

powycinać prostokąty,naciąć na środku,przełożyć jeden róg przez dziurkę.

rozgrzać smalec w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron .

podawać posypane cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Ieka, 2010-05-15 11:54:48
    Ieka
    4
    Z faworkami połączone jest moje dzieciństwo takie kruchutkie a rozpływają się w ustach.Jak wróce do domu to muszę koniecznie zrobić i powspominać z mamą tamte czasy..
  • przytulanka87, 2010-05-15 13:24:58
    przytulanka87
    3
    Mmmm............faworki.. ......pychota....takie kruche uwielbiam
  • 1evitka, 2011-10-30 11:43:35
    1evitka
    Hmmm... zainteresowały mnie owe chruściki, bo szukałam przepisu na takie cieniutkie i i kruche. Mam jednak problem z tym przepisem. Czy jajko i masło też trzeba dodac do ciasta? Nie ma o tym mowy w przepisie dlatego pytam i będę wdzięczna za wskazówki
    Komentarz
  • ankaszym, 2016-07-05 09:48:05
    ankaszym
    Do kruchych ciasteczek zawsze dodaje mąkę krupczatę z Polskich Młynów, do faworków też dodałam, palce lice :P
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe