Zupa fasolowa po węgiersku

autor: , kategoria: zupy, kuchnia węgierska , dodano: 2009-10-30
  • Zupa fasolowa po węgiersku

Składniki:

  • fasola [20 dag]
  • cebula [1 szt.]
  • pietruszka [1 szt.] (nieduża)
  • seler [0.5 ]
  • por [0.5 szt.]
  • papryka [1 ] (pół czerwonej i zielonej)
  • czosnek [2 ] (ząbki)
  • smalec [2 łyżki]
  • boczek [5 dag] (wędzony boczek lub żeberka lub kiełbasa)
  • liście laurowe [1 szt.]
  • pieprz (kilka ziaren)
  • papryka (mielona ostra lub chilli)
  • sól
  • jajka [1 szt.]
  • mąka [0.75 szklanki]
  • woda [8 szklanek]
  • marchew [1 szt.]

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na całą noc, potem odlać wodę, nalać dwa litry świeżej, dodać pieprz, liść laurowy i jeśli zupa ma być na wędzonce – pokroić ją i też dołożyć. Gotować. Do na wpół miękkiej fasoli dodać pokrojone warzywa podsmażone na smalcu i paprykę. Gotować, aż fasola zacznie się rozgotowywać. Posolić, wsypać chili. Zupa powinna być dość pikantna, a nawet ostra, jeśli ktoś taką lubi.
Przygotować zacierki: jajko zagnieść z mąką na twarde ciasto i skubiąc małe zacierki, wrzucać je do gotującej się zupy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką