Prosta tarta z boczkiem i porem

autor: , kategoria: tarty, kuchnia francuska , dodano: 2010-02-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Prosta tarta z boczkiem i porem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Prosta tarta z boczkiem i porem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Prosta tarta z boczkiem i porem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Prosta tarta z boczkiem i porem

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, oraz, również zimną, wodę. Wszystko zagniatamy razem na ciasto, do chwili aż nie będzie się lepiło do rąk. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Przygotowanie farszu:
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki porę i razem dusimy, aż pora zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej smakuje ze sporą ilością pieprzu).

Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je do okrągłej formy na tartę (podane proporcje wystarczają na formę o średnicy 28 cm), formując również brzegi ciasta, aby można było do środka nałożyć później farsz. Dokładnie nakłuwamy całą powierzchnię ciasta widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C na 5-6 min. Należy pilnować, aby ciasto się nie zarumieniło. Po tym czasie wypełniamy ciasto farszem i zalewamy sosem.

Przygotowanie sosu:
Do miseczki wbijamy 3 jajka, dodajemy szklankę śmietany i dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołową i powstałym sosem ostrożnie polewamy farsz. Posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika (200 stopni C) na około 25-30 min. Tarta jest gotowa, gdy zauważymy, że brzegi ciasta zaczynają się rumienić.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-03-03 17:24:32
    hania811
    1
    Ukochana tarta.
    Gdyby nie była taka kaloryczna robiłabym ją co tydzień.

    Przepis tani i wbrew pozorom szybki, a popisowy. Warto zrobić na przyjęcie

    5 za dokładny i bardzo dobry przepis

  • Eileen82, 2010-03-03 18:23:59
    Eileen82
    Bardzo dziękuję
    Ja czasem robię również z mąką pełnoziarnistą, wtedy sobie tłumaczę, że jest zdrowsza
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-04 09:36:04
    miskowa
    1
    dobrze opisany przepis, chociaż nie jestem pewna, czy "pora" to forma, której bym tu używała, ale się nie czepiam Robię podobnie, ale bez boczku, za to z serem z niebieską pleśnią. Pycha, dużo kalorii i coś co robi zawsze dobre wrażenie.
  • Lilka212, 2010-03-30 14:22:15
    Lilka212
    0
    To był mój dzisiejszy obiad
    Według Twojego przepisu a w moim wykonaniu wyglądała tak: http://img62.imageshack.us/img62/801/img0586qt.jpg

    Przepis świetnie napisany, wszystko wychodzi jak trzeba, przydatne rady z tym nakłuwaniem i tym by było dużo pieprzu. Duży plus za dołączone zdjęcia, które zachęcają do wypróbowania przepisu.

    Jedyne co zrobiłam inaczej to zamiast formy na tartę, użyłam tortownicy - jak widać wyszło więc można ją też stosować.

    Pierwszy raz jadłam takie danie, tak jak i moja rodzina.
    Jak dla mnie jest niezłe, choć zmieniłabym wierzchni sos (ale to już kwestia mojego smaku bo kiedyś jadłam "pomysł na" z podobnym sosem i też nie do końca mi podchodził). Tacie i siostrze bardzo smakowało. Jeszcze czekam na opinię mamy.

    Za jakiś czas muszę jeszcze wypróbować Twój drugi przepis na tartę z kurczakiem.

  • Eileen82, 2010-03-30 14:26:45
    Eileen82
    Strasznie mi miło, że mój przepis się przydał A jak smakowicie wygląda

    Muszę właśnie jeszcze popracować na sosem, może wymyślić jakiś lżejszy.
    Komentarz
  • tama, 2010-06-02 01:16:14
    tama
    1
    Kocham Cię Eileen za ten przepis ;-)
    Gorąco polecam, nie ma prawa się nie udać, nawet jeśli zabiera się za to taki antytalent, jak ja.
    Banalnie proste w wykonaniu, smaczne i sycące danie.
    Autentycznie wyszła mi tarta.
    Wczoraj.
    Następną rodzinka zażyczyła sobie na niedzielę. Polecam.
  • Eileen82, 2010-06-02 10:14:25
    Eileen82
    Bardzo mi przyjemnie, że się udało Tarta brzmi groźnie, ale to naprawdę proste danie
    Komentarz
  • joasja, 2012-01-20 11:10:09
    joasja
    Brzmi pyyysznie, koniecznie muszę zrobić. Tylko, że nie lubię boczku, ale dodam polędwiczki wędzonej z indyka, to też da słonawy posmak, a będzie trochę zdrowiej
    Komentarz
  • dooorra, 2013-03-01 20:47:24
    dooorra
    0
    Super przepis
    Bardzo prosty i dokładny a smak niesamowity. Polecam
  • Ta, 2013-03-09 16:33:00
    Ta
    0
    Przepyszna tarta, bardzo prosty przepis na niecodzienny obiad. Zrobiłam wczoraj na przyjecie i wszyscy się nią zachwycali. Bardzo dobre połączenie smaków pora i boczku. Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem