Schab pieczony z boczkiem

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-02-02
  • Schab pieczony z boczkiem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Schab nacieramy solą, solimy także boczek.
2. Wąskim nożem robimy wgłębienia w schabie, wpychamy po jednym obranym ząbku czosnku w jedno wgłębienie - staramy się, żeby czosnek jak najmniej wystawał.
3. Posypujemy schab majerankiem, tak samo boczek. Kilka plastrów boczku kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego - tak, żeby zakryć dno.
4. Na boczku kładziemy schab, przykrywamy go pozostałymi plastrami boczku (im dokładniej będzie zakryty, tym lepiej). Najlepiej, żeby sobie to trochę postało, ze 2 godzinki chociaż, ale jak nie postoi, nic się nie powinno stać ;)
5. Wstawiamy naczynie (przykryte) do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika. Po 30-40 minutach zmniejszamy temperaturę do ok. 150 stopni, pieczemy jeszcze ok. 50 minut ( w sumie ok. 80minut).

Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami... :) Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe