Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Banany w karmelu

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-02-02
  • Banany w karmelu

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie czynności wykonujemy na średnim lub małym ogniu.

1. Banany kroimy na 3 części, każdą z nich na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany olej (mało) na patelni.
2. Posypujemy bardzo obficie cukrem, cały czas mieszamy, ale powoli. Przyprawiamy według uznania cynamonem.
3. Dolewamy odrobinę soku pomarańczowego, dodajemy cukru, można potem jeszcze raz dolać soku.
4. Mieszamy do chwili, kiedy całość będzie miała ciemnozłoty kolor, a kawałki bananów będą naprawdę malutkie. Konsystencja powinna być wyraźnie gęsta.

Pyszne jako deser "samodzielny" a przede wszystkim jako smarowidło do naleśników i placuszków :)

PS. Jeżeli nie dodacie soku, to od razu po zjedzeniu umyjcie talerz - inaczej będziecie odłupywać karmel z talerza ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: śmietanowiec z galaretką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem