Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-02-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki nadziewane mięsem mielonym z sosem

Składniki:

  • sos bolognese [2 op.] (ja używam Knorr Fix)
  • cebula [1 główka] (według gustu)
  • olej (do przysmażenia mięsa mielonego)
  • mięso mielone [500 dag] (ok 500 - 600 dekagram)
  • makaron [1 op.] (cannelloni, ja uzywam Primo Gusto Cannelloni)

Przygotowanie:

Na patelnie lejemy odrobinę oleju (ja używam oleju z pestek winogron ewentualnie oliwy z oliwek) rozgrzewamy, mięso mielone rzucamy na patelnie rozdrabniamy, dodajemy przyprawy do smaku i pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy (taki mój mały mig - ok. 100-120 ml wody gotuje w sypuje sosu bolognese i gotuje, zagotowany gęsty sos dodaje do mięsa na patelnie – lepszy smak).

W tym czasie gotujemy 500 ml wody , kiedy woda się zagotuje wsypujemy sos bolognese ( może być też inny np. słodko – kwaśny itp. ) mieszamy żeby nie zrobiły się grudki i gotujemy (ja 2 sosy przesypuje do jednej torebki - wtedy jest łatwiej).

Kwadratową brytfankę lub naczynie żaroodporne natłuszczamy np. olejem (delikatnie).

Kiedy mięso jest gotowe, studzimy je żeby nie było gorące (rurki wtedy nie pękają). Ostudzone mięso wkładamy do makaronu (to są takie duże rurki). Nafaszerowane mięsem rurki układamy na brytfance tak aby się stykały ze sobą, kiedy ułożymy już tak całą brytfankę zalewamy całość sosem i nakrywamy folią aluminiową.

Rozgrzewamy piekarnik na ok. 200 - 250 stopni ( w zależności od piekarnika).
Zapiekamy ok. 25-35 minut.

P.S
Idealna potrawa na romantyczną kolacją :D
podana z czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie :D

P.S. 2
Można na wierzch posypać startym serem żółtym - ja niestety nie używam sera ponieważ mój Bąbelek nie lubi :(

P.S 3
Możemy również użyć sosu beszamelowego.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-02-03 12:47:00
    hania811
    -9
    1 gwiazdka za używanie BEZ POTRZEBY gotowców.
    Bo co to za problem zalać to mięso przecierem pomidorowym i dodać przyprawy?!?!?. Żaden. Nawet mniej czasu zajmuje, a smaczniejsze i zdrowe.
    Tak w ogóle to opis dodana tego proszku wydaje mi się trudniejszy od własnoręcznego zrobienia przecieru z pomidorów



  • anka_85, 2010-02-03 14:52:07
    anka_85
    oj, już bez przesady z tymi gotowcami, typu kostki, kucharki i fix'y. wszystko dla ludzi, ale z umiarem.
    zwłaszcza, że na gotowanie nie zawsze jest czas.




    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 15:10:38
    olenialenia
    do hania811 - skoro masz czas to możesz robić własne sosy itp. czego Ci mogę tylko pozazdrościć, jednak ja z braku czasu (nie ma mnie w domu od samego rana do ok 19 wieczorem - taka praca) niestety muszę używać tzw. "gotowców" a tym bardziej, że wszyscy głodni a ja przemęczona, może przyprawy też z własnej uprawy używasz a nei tzw. "gotowce"?
    dziękuje
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 15:15:02
    olenialenia
    a i jeszcze co do cyt." Tak w ogóle to opis dodana tego proszku wydaje mi się trudniejszy od własnoręcznego zrobienia przecieru z pomidorów " nic trudnego wsypać sos z proszku do gotującej wody i wymieszać
    Komentarz
  • anetka832, 2010-02-03 15:42:03
    anetka832
    4
    Fajna potrawa, prosty przepis. Bardzo lubię takie miesko z sosem i makaronem, a opcja tych rurek jest bardziej interesująca niz zwyczajny makaron spagetti z mięsem i sosem. Gotowy sos - czemu nie, nie każdy ma czas na siedzenie w kuchni i zabawę w domowe sosy, nie musi zastanawiać się nad przyprawami itd.
  • hania811, 2010-02-03 17:02:31
    hania811
    Tak się składa że pracuję codziennie od 10 do 18 i jakoś codziennie udaje mi się zjeść obiado-kolację ugotowaną w domu i to nie z gotowców.
    Na prawdę wystarczy trochę chęci i trochę inwencji twórczej.. czas zdecydowanie nie jest przeszkodą. By zrobić pomidorowy sos z pomidorów! a nie z proszku, wystarczy kupić puchę pomidorów pokrojonych bez skórki, zalać nimi podsmażone mięso..dodać czosnek, bazylię, paprykę chili, pieprz mielony, oregano, tymianek itp podgotować 20 min i sos gotowy.

    Można używać gotowców...po to są żeby nam życie ułatwić dlatego też kupuję ketchup, korzystam czasem z kostek rosołowych itp..ale nie popieram i będę o tym zawsze pisać gotowania potraw z proszku gdy można ze świeżych składników.




    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 17:17:49
    olenialenia
    Dla mnie te 20 minut stania nad sosem to już wstawienie prania itp. rzeczy, owszem kiedy mam czas to robię tą potrawę z sosem beszamelowym (który robię sama).
    Ale są gusta i guściki i zawsze się znajdzie ktoś komu coś nie pasuje a na to reguły już nie ma pozdrawiam
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 17:19:47
    olenialenia
    a co do pracy to ja wychodzę z domu o 7 rano więc wstać muszę minimum o 6:00 i wracam jest ok. 19 czasami później - ale to już inna bajka.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-03 17:27:04
    hania811
    Nie trzeba stać nad sosem. Sos gotuje się na wolnym ogniu, a w tym czasie można wrzucić pranie do pralki. Można również zrobić sos wieczorem dnia poprzedniego..wtedy po powrocie z pracy nadziewamy rurki, zapiekamy i gotowe.
    Tu nie chodzi o gusta i guściki..ale o podstawowe zasady dobrego, zdrowego gotowania.
    Nie dlatego dałam mało gwiazdek bo mi nie smakowałoby to danie ..nie o to chodzi. Chodzi o to że jest źle wykonane i uważam że nie powinno się takich przepisów wklejać do internetu. Chcesz jeść chemię to jedz, ale nie sugeruj innym że tak jest szybciej i zdrowo bo nie jest.

    I nie napadam, daje tylko dobre rady - bo bez wysiłku możesz zdrowiej i smaczniej żyć.

    Również pozdrawiam.
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 17:46:22
    olenialenia
    To samo można powiedzieć o budyniach w proszku itp. rzeczach, nie wierze że np. robiąc ciasto stoisz jeszcze dodatkowo nad robieniem budyniu. Dobrze Cię rozumiem o zasadę zdrowego żywienia, jednak ja i tak jestem zdania, że we wszystkim jest chemia chociaż by w najmniejszych ilościach, nic już nie jest zdrowe jak dawniej.
    A kiedy ma się czas to można godzinami stać w kuchni-co uwielbiam i szlak mnie trafia, że tego nie mogę robić.

    A co do sugestii źle wykonane, - nie narzucam nikomu, że musi używać tego sosu czy tego makaronu, po prostu wrzuciłam tak jak robiłam wczoraj.
    "Chcesz jeść chemię to jedz, ale nie sugeruj innym że tak jest szybciej i zdrowo bo nie jest." - a to Ty powiedziałaś nie ja ... bo nigdy nie powiem że zdrowe jedzenie to jedzenie której podstawą jest chemia.

    I za bardzo się uczepiłaś tego sosu

    pozdrawiam.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-03 17:56:19
    hania811
    Robię budyń
    Wystarczy mąka ziemniaczana z pszenną + cukier i wybrany aromat i mam budyń


    Ale nie istotne.

    Może za bardzo sie czepiam ..ale niektóre rzeczy są dla mnie po prostu nie do pomyślenia.
    Chyba mam prawo ocenić dany przepis tak. a nie inaczej.
    Tym bardziej że nie napisałam zły przepis BO TAK..ale użyłam konkretnych argumentów.

    To tak samo jakbym podała przepis na zupę pomidorową z makaronem a w opisie byłoby tworzyć gorący kubek, zalać, wrzątkiem pomieszać i jeść.

    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 18:50:07
    olenialenia
    Porównanie z gorącym kubkiem to lekka przesada.
    Ocena zły przepis powinna się tyczyć całego przepisu , a Ty zły przepis oceniasz po uczepionym się sosie który akurat użyłam w ten dzień, bo o reszcie nic nie wspomniałaś.
    Pisząc, że robisz budyń - sama stwierdzasz, że masz na to czas i za pewne na wiele innych rzeczy - czego mogę Ci zazdrościć. To by było na tyle mojej rozmowy z Tobą.

    Pozdrawiam i życzę miłego gotowania
    Komentarz
  • anetka832, 2010-02-03 21:08:35
    anetka832
    A co do gotowców/ proszków - może zwolenniczkom zdrowej kuchni trudno w to uwierzyć - niektórym to po prostu smakuje. Żeby nie robić reklamy, nie będę wymieniać konkretnych produktów, ale ma wśród "jedzenia w proszku" sporo ulubieńców. Tak, wiem, to niezdrowe
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-03 22:24:20
    zlosliwiec
    1
    Zdrowe, czy nie - to jest kwestia osobistego wyboru. Ja na przykład palę papierochy, ale nie twierdzę, że wszyscy wkoło powinni. Podążając jednak Twoim tokiem rozumowania, kto nie pali ten kiep ;-)

    Smaczny został stworzony do progagowania prawdziwego gotowania, a nie mieszania gotowych proszków z kurczakiem i polewaniem tego keczupem. I to nie dlatego, że ja tego nie lubię, ale dlatego, że kurczak ze świeżymi przyprawami i pomidorami SMAKUJE lepiej.

    Dlatego skupmy się☠może na smaku, bo nie uwierzę, że danie przygotowane z zakonserwowanych, sproszkowanych i liofilizowanych składników jest SMACZNIEJSZE od takiego z naturalnych, świeżych i pachnących.
    Ja osobiście widzę przepaść w smakach.

    Inna sprawa, jeśli Ty nie widzisz - jednak demokracja nakazuje pokorę wobec opinii innych osób. A moja jest jednoznaczna: posypywanie kurczaka proszkiem z torebki to nie gotowanie.
  • olenialenia, 2010-02-04 08:57:36
    olenialenia
    Nie będę w kółko powtarzała, że ten przepis który wrzuciłam był tym który ostatnio robiłam i nie narzucam nikomu że TAKI SOS MUSI BYĆ I KONIEC!!!! No proszę Was z bastujcie trochę! Użycie akurat w tym przepisie i to z braku czasu sosu z proszku od razu u Was jest skreśleniem człowieka - bez pojęcia.
    Nie podoba mnie się Toje określenie " Podążając jednak Twoim tokiem rozumowania, kto nie pali ten kiep ;-) " akurat takiego toku rozumowania nie mam , raczej Ty w ten sposób to rozumiesz skoro przyszło CI to na myśl, a tak co do papierosów - sama palę. Po drugie to nie kurczak tylko mięso mielone z makaronem i nie widzę problemu na zmianę sosu co nawet napisane jest o sosie beszamelowym, który kolejny raz powtórzę robię sama. Ale nie , lepiej jest z powodu jednego sosu (co podkreślę jednego sosu bo przepraszam ale mięso z proszku nie jest!) skreślić potrawę a autora gnoić - przepraszam jeżeli sądzicie, że mnie zrazicie to się grubo mylicie. To na tyle i więcej nie będę prowadziła konwersacji z zwolenniczkami pseudo zdrowego jedzenia (pseudo zdrowego - bo nic już nie jest zdrowe) . Pozdrawiam.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-04 10:01:13
    zlosliwiec
    Nikt nie chce zrażać. Przepis zamieściłaś tutaj, żeby poznać naszą opinię. I moją poznałaś.
    Komentarz
  • anka_85, 2010-02-04 13:48:17
    anka_85
    pomidory w puszce, ta zachwalana tutaj alternatywa dla proszku, też zawiera szkodliwe konserwanty.
    wszystko jest szkodliwe, nawet powietrze którym oddychamy.
    proponuję w przepisach na zupy podać w nazwie: woda filtrowana systemem odwróconej osmozy.
    tak będzie najlepiej smakowo i najzdrowiej.
    przepisy na bazie wody z kranu (istna tablica Mendelejewa + 11 kancerogenów, które mogą występować w wodzie z kranu) po pół gwiazdki

    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-04 13:56:17
    kropka75
    Po tej debacie to ja się już boję cokolwiek tu wstawić... naprawdę, zbędna dyskusja. :/

    Myślałam że tu jest miejsce na różne przepisy, ale teraz mam wątpliwości...

    Żeby taki zamęt robić przez sos z torebki... nie kumam.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-04 13:59:30
    kropka75
    3
    Do rzeczy może ...

    Sosu bolońskiego akurat nie kupuję, ale używam chętnie sos Napoli z torebki i bardzo go sobie chwalę.

    Nie jestem zbytnio za daniami makaronowymi, ale czasem chętnie jem, tak dla odmiany. No i czasem też muszę, bo mój mąż jest makaronożerny.
    Dobre mięso, smaczny sos (nawet jak nie zdrowy), cebulka... szybkie i proste danie. U mnie koniecznie z serem.
  • 28nana, 2010-02-04 14:16:08
    28nana
    Chemia nie chemia... jeśli jest dopuszczone do sprzedaży, obrotu żywnością, konsumpcji - znaczy że nie może być szkodliwe!!

    a co za tym idzie - można to jeść i wg mnie wykorzystywać w przepisach ...


    bynajmniej nie słyszałam o nagłych przypadkach zgonu po spożyciu " sosu z torebki " ....


    idąc dalej : CENA !!!!!

    dał by Najwyższy wszystkim po tyle, że zamiast kupować sosu z torebki stać było by każdego na przygotowywanie sosu z naturalnych pomidorów ( które teraz kosztują po 7 zł / kg i smakują jak smakują ), zamiast wyrobu wędlinopodobnego - prawdziwą szynkę, zamiast najtańszych jajek z chowu " obozowego" - jajka kur z eko farm...

    chemia w żywności była ... i będzie jej jeszcze więcej ...

    ludzie więcej tolerancji - każdy na swój rozum i wie co dla niego dobre -

    chcesz fix robisz fix, chcesz eko robisz eko...

    Komentarz
  • gaga87, 2010-02-04 14:47:05
    gaga87
    2
    Czy w kuchni zawsze chodzi o to, żeby było zdrowo?

    Każdy ma prawo wyboru i każdy niemalże przepis można zmodyfikować. Nie chcę używać sosu w proszku, robię swój własny i po problemie. Nikt przecież nie będzie tworzył identycznego przepisu, gdzie zamiast sosu z torebki będzie sos samodzielnie przygotowany, żeby wszyscy byli zadowoleni...

    Sama używam sosów do neapoli i bolognese, bardzo mi smakują i na zdrowie nie narzekam (pewnie zaraz usłyszę, że do czasu, ale zapewniam, że nie jadam tego codziennie). Niech sobie każdy mówi co chce - te sosy mają charakterystyczny smak, którego osobiście nie udało mi się NIGDY osiągnąć przy użyciu koncentratu/pomidorów z puszki i przypraw.


    Pytanie do autorki: Czy te rurki pod tym sosem na pewno zmiękną? Mam mało przyjemne doświadczenia z lazanią, więc wolę spytać...
  • hania811, 2010-02-04 14:52:23
    hania811
    Nie rozumiecie głównej kwestii.
    Moim zdaniem przygotowywanie potraw z tego typu gotowców to nie jest gotowanie!!.
    Gotowanie to moja pasja i krew mnie zalewa jak ludzie podają takie przepisy w necie na portalach o GOTOWANIU.

    Przepisu na coś takiego pisać nie trzeba bo jest na opakowaniu gotowego sosu..wiec każdy jak ma ochotę może coś takiego przygotować.

    Jak sie człowiek na czymś nie zna to nie powinien sie w danym temacie wypowiadać.
    To jest portal o gotowaniu...a nie przyrządzaniu dań z torebki.

    Miałam nadzieję że smaczny.wizaż będzie portalem na którym bez problemu będę mogę znaleźć fajny, pomysłowy przepis na obiad, kolacje itp..a nie kolejnym podłej jakości tworem na którym wszyscy wstawiają co chcą jakiej jakości chcą i nikt tego rzetelnie nie oceni.

    I nie rozumiem dyskusji powiem szczerze. Wyraziłam swoje zdanie. Dla mnie osoby, dla której gotowanie to całe życie (no może 3/4 życia) przepis na tego typu potrawę nie powinien znajdować się na dobrej jakości portalu o gotowaniu.

    Dlatego też oceniłam na 1 gwiazdę i napisałam co można zrobić by danie było smaczniejsze.


    Na tym kończę tą zbędą dyskusję.

    (BTW karton przecieru pomidorowego kosztuje 2 zł)

    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-04 15:07:05
    kropka75
    Wg takiego myślenia to żadnego przepisu nie trzeba podawać, większość już kiedyś wymyślono i widnieją w różnych książkach kucharskich.

    Proponuję zrobić zapis w regulaminie o nie stosowaniu... i wypisać czego, bo czytać się tych bzdetów nie chce po prostu.

    A propos zdrowego jedzenia... Czy wiecie że większość "zdrowych" warzyw dziś nie rośnie na ziemi? Że siedzą w różnych siatkach chemicznych itp. gąbkach i dostają pić z beczek? Zwykła czerwona papryka to sama chemia, wszystko co ma w sobie zawdzięcza beczce witamin i soli mineralnych, sztucznie skomponowanych, które podaje się do podkładu na którym ona rośnie...

    Więc trochę dystansu radzę.
    Komentarz
  • anka_85, 2010-02-04 15:25:08
    anka_85
    dobra, w takim razie o gotowaniu nie mam pojęcia wcale, Pascal który używa produktów w proszku też nie wie co to jest gotowanie.

    to nie jest przepis jak przyrządzić danie z torebki, jak chcesz robisz sos po swojemu, a jak nie, robisz z torebki.


    wizaż jak i ten portal smaczny - miejsce pełne jadu.
    Komentarz
  • gaga87, 2010-02-04 15:30:35
    gaga87
    Dokładnie, na opakowaniu fixu nie znajdę przepisu na nadziewane rurki. Znajdę tylko przepis w jaki sposób połączyć ze sobą mięso i sos, żeby nie wyszły grudy.
    A to dopiero połowa potrawy.

    Za NIEGOTOWANIE uważam pójście do sklepu/restauracji i kupienie dania na wynos. Jak ktoś ślęczy przy garach, to gotuje.

    A taki przecier pomidorowy w kartonie... wcale nie uważam, żeby był zdrowszy od tego sosu, bo również zawiera konserwanty.
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-04 15:36:27
    olenialenia
    do anka 85: "wizaż jak i ten portal smaczny - miejsce pełne jadu. " - zgodzę się z Tobą w 100% . i z tym Pascalem również - bo tak na dobrą sprawę nikt w dzisiejszych czasach nie potrafi gotować
    a co do hania811 i zlosliwiec to nie tylko mnie próbują ubliżyć i tym Panią serdecznie podziękuje i nie mam zamiaru już więcej razy zwracać uwagi na istnienie takich osób.Także Wam podziękuje hania811 i zlosliwiec i życzę wszystkiego dobrego w kuchni i dalszego życia z zamydlonymi oczami, że warzywa owoce mięsa itd. jest bez chemii no chyba, że wszystko uprawiacie we własnym ogródku i chlewie hodujecie bydło itd. to zwracam honor.
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-04 15:43:33
    olenialenia
    Pytanie do autorki: Czy te rurki pod tym sosem na pewno zmiękną? Mam mało przyjemne doświadczenia z lazanią, więc wolę spytać...

    a właśnie strona rurek od blachy, dlatego smaruje ją olejem, i przy tym przepisie pierwszy raz nie polałam sosu na spód, twarde rurki miałam tylko 3 sztuki reszta było w porządku
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-23 12:10:14
    28nana
    dzejlana
    troszkę kultury słonko
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-23 12:21:16
    hania811
    może i głupia ale chociaż smacznie i zdrowo najedzona
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe