Pierś z kurczaka po włosku

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-02-02
  • Pierś z kurczaka po włosku

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, przyprawić przyprawą do kurczaka (najlepiej kotanyi), zostawić na jakiś czas (choć nie jest to konieczne)

Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Dodać trochę keczupu - najlepiej ognistego, tak by cebulka się zaczerwieniła.

Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie dodając szczyptę soli żeby puściły wodę. Na koniec dodać natki pietruszki (ja używam mrożonej)

Obtoczyć piersi w mące i smażyć na oleju na złoto z jednej strony, obrócić na drugą, na wierzch położyć kolejno pieczarki, cebulkę i posypać startym serem. Można na sam koniec włożyć do piekarnika, by się ser ładnie przypiekł lub przykryć przykrywką by się roztopił.

Bardzo dobra propozycja na obiad lub kolację, można zrobić większą ilość i zapiec w piekarniku, jeśli podejmujemy większą ilość gości.
Pierś z kurczaka można zastąpić schabem.

Świetnie pasuje do ziemniaczków i fasolki z parowaru.

    Śr. ocena: 3.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-02-03 10:12:51
    zlosliwiec
    0
    Podmieniłbym keczup na przecier pomidorowy z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki (przyprawy) i przepis na pewno wylądowałby w moich ulubionych.

    Z serów ostatnio rozsmakowałem się w młodych serach kozich, więc bez wątpienia podmieniłbym zwykły żółty serek na taki kozi, ostry w smaku.
  • zlosliwiec, 2010-02-03 10:15:50
    zlosliwiec
    Zapomiałem - B A Z Y L I A. Do pomidorków bazylia koniecznie, inaczej kurczak jest po keczupowemu, a nie po włosku
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-03 10:47:24
    hania811
    -1
    Zgadam się ze Złosiem W tej wersji to po prostu kurczak z ketchupem, a nie kurczak po włosku..bo co on niby ma wspólnego z Włochami??
    Nazwa dania zdecydowanie nieadekwatna do składu.

    ..ale wystarczy wprowadzić zmiany, tak jak wyżej napisano dodać przecier pomidorowy, bazylia, czosnek, ostra papryczka chili, oregano i przepis zmieni swoje oblicze
  • kropka75, 2010-02-03 11:29:51
    kropka75
    1
    Zdecydowanie przecier zamiast ketchupu, trochę przypraw, czosnek i danie miodzio. Też wolę na ostro, więc w mojej wersji byłby tam jakiś sos piri piri albo chili, albo peperoni...

    Za pomysł brawo.
  • awia, 2010-02-03 16:52:32
    awia
    Ale keczup jest do cebulki a nie do kurczaka
    Ja nie jestem fanką dodawania keczupu do czegokolwiek, ale tutaj jest go odrobina i naprawdę dobrze razem to smakuje.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-03 17:15:37
    hania811
    Ja wiem że do cebulki..i do tejże cebulki dodałabym właśnie przecier i zioła, a nie ketchup
    Chodzi o to że kurczak wg tego przepisu jest bardziej amerykański niż włoski.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe