Szarlotka Tutti-Frutti

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-02-03
  • Szarlotka Tutti-Frutti

Składniki:

  • jajka [5 szt.]
  • mąka [3 szklanki]
  • cukier [1.5 szklanki]
  • margaryna [1 kostka]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżeczki]
  • jabłka [1.5 kg]

Przygotowanie:

Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczu szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i 2 z nich zamrozić. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć obrane i starte jabłka (można też pokroić), następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce. Piec w piekarniku około 40-50 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak czyścić blaty?

Komentarze

  • marissima, 2010-06-17 16:39:24
    marissima
    1
    fajny przepis warty do wypróbowania
  • marissima, 2010-06-17 16:40:02
    marissima
    jedną czesc ciata można połączyć z kakaem by było kolorowo
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką