Pasztet cielęcy

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia polska , dodano: 2009-10-30
  • Pasztet cielęcy

Składniki:

  • cielęcina [1.5 kg]
  • boczek [50 dag] (surowy)
  • wątróbka cielęca [30 dag]
  • pieczarki [20 dag]
  • cebula [1 szt.]
  • liście laurowe [1 szt.]
  • pieprz
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • wódka czysta [1 ] (kieliszek)
  • jajka [3 szt.]
  • śmietana [0.5 szklanki] (kremówki)
  • słonina [10 ] (plastrów)
  • sól

Przygotowanie:

Mięso, wątróbkę, pieczarki i cebulę dusić 2 godz. z przyprawami. Zemleć w maszynce trzykrotnie. Do masy dodać żółtka i wódkę, dokładnie wszystko połączyć, dodać białka ubite na sztywną pianę i śmietankę, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć plastrami słoniny, włożyć masę, przykryć pozostałą słoniną. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Zdrowe przekąski: top 9 według Polki.pl

Komentarze

  • ImmortalLover, 2010-07-02 18:17:24
    ImmortalLover
    1
    Uwielbiam! Mogę jeść non stop
  • panna et, 2010-10-10 20:01:01
    panna et
    Przepraszam, że pytam, ale czy na zdjęciu jest ten właśnie pasztet, z tego właśnie przepisu?
    Bo znalazłam identyczne zdjęcie do przepisu na pasztet z wątróbek i tak sobie myślę, że coś tu jest nie tak.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką