Racuszki ziemniaczano-cebulowe

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2010-02-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuszki ziemniaczano-cebulowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuszki ziemniaczano-cebulowe

Składniki:

Przygotowanie:

1. Umyte ziemniaki w mundurkach włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować przez ok. 30 minut.
2. W tym czasie oczyścić i opłukać cebulę, pokroić ją w kosteczke i zeszklić na gorącym maśle, po czym zdjęć z palnika i odstawić żeby ostygła.
3. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Po ostygnieciu zagnieść z mąką i jajkami, dodać przyprawy i zioła.
4. Na lekko oprószonej mąką stolnicy lekko omączonymi dłońmi uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 7cm i pokroić go na plastry o grubości około 2 cm. Każdy z nich rozgnieść na płasko dłonią.
5.olej rozgrzać na dużej patelni i smażyć racuszki porcjami z obu stron na złotobrązowy kolor. po usmażeniu odsaczyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. podawać z sosem i surówka z kiszonej kapusty.

Racuszki nadają się do odgrzewania w kuchence mikrofalowej ale można je też wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200'C na ok.20 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • swistaczek6, 2010-02-10 22:23:55
    swistaczek6
    Uwielbiam placki ziemniaczane, lubię potrawy z cebulką - napewno wypróbuję!!
    Komentarz
  • LidzioR, 2010-02-11 15:56:28
    LidzioR
    mam podobny przepis w swoich zbiorach z tym ze u mnie ro po prostu placuszki ziemniaczane. dodaje więcej przypraw do swoichregano, bazylia i kminek.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem