Omlet z cukinią i papryką

autor: , kategoria: omlety , dodano: 2009-10-30
  • Omlet z cukinią i papryką

Składniki:

  • jajka [3 szt.]
  • cebula [1 szt.] (drobno posiekana)
  • cukinia [1 ] (wielkości ogórka)
  • papryka [0.5 szt.] (czerwona)
  • tymianek [2 łyżeczki] (lub innych ziół)
  • ser parmezan [1 łyżka]
  • masło [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dorzucić pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, posolić. Chwilę smażyć razem, po czym dołożyć pokrojoną na małe kawałki paprykę i zioła – mieszając – smażyć dalej. Dodać masło i podgrzewać warzywa do chwili, gdy masło się roztopi. Jaja ubić z parmezanem, solą i pieprzem oraz łyżką wody, wlać na patelnię z warzywami. Patelnię trzymać z omletem na małym ogniu.
Omlet można podgrzewać pod przykryciem – gdy jajka się zetną, potrawa będzie gotowa. Można też przewrócić go na drugą stronę, by z obu był zrumieniony, a przed podaniem skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Robert Harna - omlet francuski

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta