ciasteczka owsiane

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-02-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ciasteczka owsiane
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ciasteczka owsiane

Składniki:

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je aż do zarumienienia. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier[jeżeli lubimy mniej słodkie można użyć ok 50g], cukier wanilinowy,sezam i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka[w razie potrzeby można zwiększyć ich liczbę do 3] i dokładnie mieszamy.

Masę wyjmujemy na stolnicę i staramy się "rozwałkować"[uciskamy]je rekami by wszędzie była jednakowa grubość[dużo łatwiej wykonywać tę czynność gdy mamy wilgotne dłonie]. Szklanką wycinamy ciastka i wykładamy je na wysmarowanej masłem blaszce.

Pieczemy ok. 15 minut w temp 160 st C.

Tym razem dodałem akurat sezam ale przepyszne są też z żurawiną. Dodatki można mieszać i dodawać wedle upodobań.

Czasami też cukier zastępuję miodem[ok 1.5 łyżki]

Sekretem jest uprzednie podsmażenie płatków;)a jedyną ich wadą jest to,że tak szybko znikają ze stołu:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • motocyklek, 2010-02-18 15:50:46
    motocyklek
    1
    Dla mnie super, dodałam trochę więcej mąki. Faktycznie lepiej robi się te ciasteczka z mokrymi rękami. Pycha, wszystkim smakowały
  • Sensuel, 2010-04-28 11:07:27
    Sensuel
    One wychodzą chrupiące czy miękkie?
    Komentarz
  • CzerwoneUsta, 2010-04-29 17:23:01
    CzerwoneUsta
    -3
    wyglądają apetycznie
  • Sensuel, 2010-04-30 18:44:31
    Sensuel
    0
    Zrobiłam i są super chrupiące !!!
    Tylko....następnym razem zrobię bez sezamu,albo z mniejszą ilością.Bo jak dla mnie za dużo go jest i czuć tylko sezam.
    Poza tym zwiększyłam temp. i czas pieczenia,bo wtedy mi wyszły brazowe i chrupiące.
    I jeszcze coś....łatwiej było mi zrobić kuleczki i je rozpłaszczyć niż wycinać kółka szklanką.Tak więc,ukręciłam kuleczkę i ropłaszczyłam ją na papierze do pieczenia i sru do piecyka.
    Pychotki.....jak masz jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka to wstawiaj
  • Sensuel, 2010-06-06 19:43:35
    Sensuel
    Robię Twoje ciasteczka już po raz któryś i dzisiaj dałam 4 łyżki miodu zamiast 1,5 łyżki jak zasugerowałeś i jest mało słodkie!!Z cukrem wychodzi najlepiej.Próbowałam też różnych modyfikacji tego przepisu i nie są tak dobre jak oryginał.Więcej kombinować nie będę ,bo mi nie wychodzi na zdrowie.
    Komentarz
  • carmel_, 2010-06-16 20:21:50
    carmel_
    Piekłam takie już jakiś czas temu i były naprawdę bardzo smaczne. Wyszły właśnie mało słodkie, ale takie lubię
    Komentarz
  • vild, 2010-06-17 21:27:40
    vild
    1
    wygladaja apetycznie i smakuja rewelacyjnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe