Zupa cebulowa

autor: , kategoria: zupy, kuchnia francuska , dodano: 2010-02-03
  • Zupa cebulowa

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzewamy w garnku masło. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Do garnka na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę.
Dusimy na wolnym ogniu,aż cebula zbrązowieje.
Kiedy będzie uduszona wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy.
Wlewamy bulion warzywny i wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze 15-20 minut na wolnym ogniu.
Podawać z grzankami, posypaną tartym żółtym serem.
Jeszcze lepsza jest gdy razem z grzankami i żółtym serem zapieczemy ją w piekarniku w żaroodpornych miseczkach :)

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • aleksaa, 2010-02-03 23:23:29
    aleksaa
    zastanawiam się ile taka zupa może stać w lodówce? bo jak wiadomo cebula szybko fermentuje... ;p
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-04 06:28:18
    vesenka
    Fakt, ale myślę,że 2 dni powinna wytrzymać. Chociaż nie piszę tego z doświadczenia, bo sama zawsze robię porcję tylko na raz.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-29 23:52:42
    hania811
    3
    Daję tylko 3,5 gdyż nie podałaś proporcji składników. Osoba chcaca zrobić ta zupę na pewno będzie mieć problem. Jak dodamy za mało cebuli, a za duzo wywaru wyjdzie woda cebulowa, a nie aromatyczna zupa cebulowa. I ja jednak polecam zblenderować
    Robię cebulowa od lat, w sumie podobnie do Ciebie, ale dodaję jeszcze gałkę muszkatołowa i zioła prowansalskie.
    No i nie dodaję maki
  • vesenka, 2010-03-30 06:01:28
    vesenka
    Haniu, nie zauważyłam,że nie pokazały się proporcje Dobrze,że zwróciłaś na to uwagę.
    powinno być:
    4 duże cebule
    litr bulionu
    3/4 szklanki wina.
    reszta jak w przepisie.
    Komentarz
  • tymena, 2010-03-30 13:02:31
    tymena
    2
    Ta zupa to mistrzostwo świata Ja na koniec gotowania zapuszczam blender i ciutek miksuje ale nie do końca, lubię jak pływaja cebulkowe farfocle.
  • Kattarina, 2010-03-30 13:08:29
    Kattarina
    Uwielbiam zupe cebulowa, ale wersji z winem nie znalam.
    Brzmi smakowicie i nieskomlikowanie.
    Komentarz
  • gryx82, 2010-03-30 19:08:59
    gryx82
    Zupę cebulową robiłem ostatni raz jakieś 10 lat temu, a przepis Twój sprawił, że nabrałem na nią niepohamowanej ochoty Prosta i smaczna, a o to przecież chodzi.
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:39:16
    czarnazuzia1
    prosty przepis i smaczny ,takie wlasnie lubie
    Komentarz
  • Luba, 2010-03-31 23:09:48
    Luba
    Świetna, bardzo lubię zupę cebulową, z winem jeszcze bardziej
    Komentarz
  • sandra:), 2010-10-03 22:23:41
    sandra:)
    1
    Zrobiłam dzisiaj, jest super. Wprawdzie troszkę pozmieniałam po swojemu tzn. dodałam ziemniaczka zamiast mąki, nieco curry i ziół prowansalskich do smaku, ale efekt był bardzo przyjemny! Zapiekłam również w piekarniku z serem i grzankami co polecam. Zupa ta jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.
  • Masza_20, 2010-11-22 10:43:26
    Masza_20
    1
    Taką właśnie zupkę zrobiła moja mama z "gazetowego" przepisu, tylko, że polecam zrobić z niej zupę-krem. Wersja bez rozdrobnienia jak dla nas jest mało apetyczna, kiedy w zupie pływają duże kawałki cebuli. Wyszła rewelacja!!! Wino nadaje wyśmienity smak, staje się bardziej wykwintna. Polecam rownież zastosować kostkę mięsną, bardzo pasuje do winka i cebuli Dodając groszek ptysiowy z powodzeniem można taką zupkę podać gościom na imprezce.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem