Szałot - czyli sałatka jarzynowa

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia polska, dodano: 2010-02-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa

Składniki:

Przygotowanie:

Potocznie " szałotem" na śląsku nazywa się sałatkę jarzynową ( tak się już jakoś utarło ), musicie jednak wiedzieć że prawdziwy szałot śląski to nieco inna receptura ( w roli głównej śledzie ) - ale o tym w następnym odcinku :)

Póki co - szałot potoczny - czyli sałatka jarzynowa

Nie wiem jak u Was - ale u mnie w domu ta sałatka była produktem ubocznym gotowanego rosołu.
Na śląsku nic nigdy nie powinno się zmarnować - tak wiec z ugotowanych jarzyn po rosołku + kilku niedojedzonych ( a nie " pogniecionych " ) ziemniaków po obiedzie robi się właśnie to cudo.

Aha od razu informacja dla ortodoksyjnych Smakoszy ( którzy znają jedyne słuszne przepisy na wszystko ) -> wersji szałotu na śląsku jest kilka - nawet w zależności od miasta - tradycji rodzinnej ( o czym sama mogłam się kilkakrotnie przekonać )

1) marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki - jeśli nie mamy wcześniej z obiadu lub zupy -> gotujemy do miękkości ( w mundurkach ) - obieramy i kroimy w kostkę

2) jajka gotujemy na twardo -> kroimy w kostkę

3) cebulę, jabłko, ogórki, -> kroimy w kostkę,

4) krojenie groszku sobie darujemy - zostawiamy go w postaci kulek - jedynie to odlewamy z niego " wodę "

5) wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku ( ja lubię sporo pieprzu )

6) chłodzimy w lodówce - przed podaniem dekorujemy wg upodobań i umiejętności pietruszką - lub czymkolwiek ładnym

7) można spożywać " solo" lub jako dodatek do kotleta czy frankfuterków ( jamiiii ) - przynajmniej tak to wygląda na śląskich urodzinach :D


smacznego

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • anetka832, 2010-02-04 11:23:45
    anetka832
    2
    Ja nie ze Śląska, ale u mnie w domu robi się identycznie. Może nie jestem wielką fanką tej sałatki, ale siła tradycji robi swoje i ta sałatka często gości w moim domu. A sam przepis jasno i konkretnie opisany. Polecam również dodać łyżeczkę musztardy i wkroić trochę pora - sałatka staje się bardziej wyrazista.
  • hania811, 2010-02-04 12:55:52
    hania811
    3
    Jarzynówkę w każdym domu robi się chyba inaczej.
    Jadłam kilkanaście odmian tej PRL-owskiej sałatki i każda pyszna.
    Oczywiście mam swoich faworytów Naturalnie najbardziej smakuje ta "swojska" z domu rodzinnego.
    W moim przypadku bez pora i cebuli (surowe powodują sensacje żołądkowe, a i z mordki podśmierduje) za to z dużym dodatkiem kiszonych i selera
    W warszawskich domach z "dziada pradziada" jadałam bardzo słodką wersję..bez pora, cebuli, a nawet ogórka..po prostu sama włoszczyzna + ziemniak.
    I tą wersje też bardzo lubię.
  • Rodzynka1989, 2010-02-04 13:08:15
    Rodzynka1989
    3
    Znam tą sałatkę od dziecka i to dokładnie w tej wersji (No może oprócz jabłka )
    U mnie w domu mówi się na nią "Kartofelsalat" ale i tak wszyscy wiedzą o co chodzi
    Super opisane i zobrazowane etapy przygotowania i niezastąpiony smak zasługują na najwyższą ocenę
  • paulina150528, 2010-02-05 13:56:42
    paulina150528
    0
    Podstawowa i najbardziej znana sałatka Jak już kiedyś pisałam co dom to inna jej wersja.
    Zimniaki i cebula zastęuje grzybkami marynowanymi jak znajde takowe w swojej spiżarni a ogórek koniecznie u mnie kiszony


    P.s.Nie jestem ze śląska ale u mnie też (poza świętami)pojawia się ona jako sałatka po rosołowa
  • Carlineee, 2010-02-09 11:31:49
    Carlineee
    1
    Jestem wielką fanką tej sałatki tylko że nie wyobrażam sobie jej z ogórkami konserwowymi;] a jabłuszko musi być słodkie jak dla mnie i brakuje mi tutaj kukurydzy, można też dodać paprykę czerwoną ale jak kto woli dużą wagę przywiązuje do jakości składników, tak więc kukurydza bonduelle, groszek pudliszki, majonez winiary
  • kropka75, 2010-02-19 08:22:20
    kropka75
    2
    Nawet nie wiedziałam, że tu taka moda. A faktycznie, jadłam nie raz sałatkę z rosołowych warzyw. Czego to się człowiek uczy po prawie 30 latach na Śląsku.

    Wersja podobna do mojej, choć ja zdecydowanie wolę ogórki kiszone i nigdy nie daję cebuli, tylko por. /Jak mnie natchnie to może wrzucę kiedyś moją wersję. /
    I zawsze są to warzywa świeże, gotowane jak najkrócej, żeby zachować jak najwięcej witamin.

    Uwielbiam do kiełbasy białej lub frankfuterek, na śniadanko świąteczne, albo kolację.

    Naprawdę dajesz tylko 4 łyżki majonezu???? U mnie idzie cały słoik.
  • Rossi, 2010-09-13 16:29:48
    Rossi
    2
    Sałatka PYCHOTA!

    Ja warzywa gotuję na parze. Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję słój gotowych już warzyw (groszek+marchewka lub groszek+marchewka+kukuryd za) i wychodzi równie smaczna.

    Majonezu idzie mi cały słoik

    Aaa i również nie byłam przekonana do ogórków konserwowych ale spróbowałam i szczerze mówiąc dużej różnicy nie ma więc serwuję ją z takimi ogórkami jakie mam pod ręką.

    Smaczna do schabowszczaka, frankfuterków, kiełbasy..
  • Rossi, 2010-09-13 16:31:02
    Rossi
    *frankfuterek
    Komentarz
  • ekstradyska, 2011-02-18 17:21:04
    ekstradyska
    u mnie jarzynowa wygląda tak : ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka, ogórki kiszone, papryka czerowna świeza, kukurydza, groszek plus jogo naturalny zott 3 % tł. lub troche majonezu i z lyzeczke musztardy, przyprawy typu pieprz itp.
    Komentarz
  • Panna Izabela, 2013-07-17 12:02:57
    Panna Izabela
    fajna, tylko czemu mi wyskoczyła "na obiad"?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Kremowe czekoladowe muffinki.
  • Mniam: 3
    Sernik Nowojorski z białączekoladą z serialu
  • Mniam: 2
    Soczewica ze śmietaną i pomidorami
  • Mniam: 1
    Soczewica z ryżem i warzywami

Zamknij