Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Szałot - czyli sałatka jarzynowa

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia polska , dodano: 2010-02-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szałot - czyli sałatka jarzynowa

Składniki:

Przygotowanie:

Potocznie " szałotem" na śląsku nazywa się sałatkę jarzynową ( tak się już jakoś utarło ), musicie jednak wiedzieć że prawdziwy szałot śląski to nieco inna receptura ( w roli głównej śledzie ) - ale o tym w następnym odcinku :)

Póki co - szałot potoczny - czyli sałatka jarzynowa

Nie wiem jak u Was - ale u mnie w domu ta sałatka była produktem ubocznym gotowanego rosołu.
Na śląsku nic nigdy nie powinno się zmarnować - tak wiec z ugotowanych jarzyn po rosołku + kilku niedojedzonych ( a nie " pogniecionych " ) ziemniaków po obiedzie robi się właśnie to cudo.

Aha od razu informacja dla ortodoksyjnych Smakoszy ( którzy znają jedyne słuszne przepisy na wszystko ) -> wersji szałotu na śląsku jest kilka - nawet w zależności od miasta - tradycji rodzinnej ( o czym sama mogłam się kilkakrotnie przekonać )

1) marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki - jeśli nie mamy wcześniej z obiadu lub zupy -> gotujemy do miękkości ( w mundurkach ) - obieramy i kroimy w kostkę

2) jajka gotujemy na twardo -> kroimy w kostkę

3) cebulę, jabłko, ogórki, -> kroimy w kostkę,

4) krojenie groszku sobie darujemy - zostawiamy go w postaci kulek - jedynie to odlewamy z niego " wodę "

5) wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku ( ja lubię sporo pieprzu )

6) chłodzimy w lodówce - przed podaniem dekorujemy wg upodobań i umiejętności pietruszką - lub czymkolwiek ładnym

7) można spożywać " solo" lub jako dodatek do kotleta czy frankfuterków ( jamiiii ) - przynajmniej tak to wygląda na śląskich urodzinach :D


smacznego

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • anetka832, 2010-02-04 11:23:45
    anetka832
    2
    Ja nie ze Śląska, ale u mnie w domu robi się identycznie. Może nie jestem wielką fanką tej sałatki, ale siła tradycji robi swoje i ta sałatka często gości w moim domu. A sam przepis jasno i konkretnie opisany. Polecam również dodać łyżeczkę musztardy i wkroić trochę pora - sałatka staje się bardziej wyrazista.
  • hania811, 2010-02-04 12:55:52
    hania811
    3
    Jarzynówkę w każdym domu robi się chyba inaczej.
    Jadłam kilkanaście odmian tej PRL-owskiej sałatki i każda pyszna.
    Oczywiście mam swoich faworytów Naturalnie najbardziej smakuje ta "swojska" z domu rodzinnego.
    W moim przypadku bez pora i cebuli (surowe powodują sensacje żołądkowe, a i z mordki podśmierduje) za to z dużym dodatkiem kiszonych i selera
    W warszawskich domach z "dziada pradziada" jadałam bardzo słodką wersję..bez pora, cebuli, a nawet ogórka..po prostu sama włoszczyzna + ziemniak.
    I tą wersje też bardzo lubię.
  • Rodzynka1989, 2010-02-04 13:08:15
    Rodzynka1989
    3
    Znam tą sałatkę od dziecka i to dokładnie w tej wersji (No może oprócz jabłka )
    U mnie w domu mówi się na nią "Kartofelsalat" ale i tak wszyscy wiedzą o co chodzi
    Super opisane i zobrazowane etapy przygotowania i niezastąpiony smak zasługują na najwyższą ocenę
  • paulina150528, 2010-02-05 13:56:42
    paulina150528
    0
    Podstawowa i najbardziej znana sałatka Jak już kiedyś pisałam co dom to inna jej wersja.
    Zimniaki i cebula zastęuje grzybkami marynowanymi jak znajde takowe w swojej spiżarni a ogórek koniecznie u mnie kiszony


    P.s.Nie jestem ze śląska ale u mnie też (poza świętami)pojawia się ona jako sałatka po rosołowa
  • Carlineee, 2010-02-09 11:31:49
    Carlineee
    1
    Jestem wielką fanką tej sałatki tylko że nie wyobrażam sobie jej z ogórkami konserwowymi;] a jabłuszko musi być słodkie jak dla mnie i brakuje mi tutaj kukurydzy, można też dodać paprykę czerwoną ale jak kto woli dużą wagę przywiązuje do jakości składników, tak więc kukurydza bonduelle, groszek pudliszki, majonez winiary
  • kropka75, 2010-02-19 08:22:20
    kropka75
    2
    Nawet nie wiedziałam, że tu taka moda. A faktycznie, jadłam nie raz sałatkę z rosołowych warzyw. Czego to się człowiek uczy po prawie 30 latach na Śląsku.

    Wersja podobna do mojej, choć ja zdecydowanie wolę ogórki kiszone i nigdy nie daję cebuli, tylko por. /Jak mnie natchnie to może wrzucę kiedyś moją wersję. /
    I zawsze są to warzywa świeże, gotowane jak najkrócej, żeby zachować jak najwięcej witamin.

    Uwielbiam do kiełbasy białej lub frankfuterek, na śniadanko świąteczne, albo kolację.

    Naprawdę dajesz tylko 4 łyżki majonezu???? U mnie idzie cały słoik.
  • Rossi, 2010-09-13 16:29:48
    Rossi
    2
    Sałatka PYCHOTA!

    Ja warzywa gotuję na parze. Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję słój gotowych już warzyw (groszek+marchewka lub groszek+marchewka+kukuryd za) i wychodzi równie smaczna.

    Majonezu idzie mi cały słoik

    Aaa i również nie byłam przekonana do ogórków konserwowych ale spróbowałam i szczerze mówiąc dużej różnicy nie ma więc serwuję ją z takimi ogórkami jakie mam pod ręką.

    Smaczna do schabowszczaka, frankfuterków, kiełbasy..
  • Rossi, 2010-09-13 16:31:02
    Rossi
    *frankfuterek
    Komentarz
  • ekstradyska, 2011-02-18 17:21:04
    ekstradyska
    u mnie jarzynowa wygląda tak : ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka, ogórki kiszone, papryka czerowna świeza, kukurydza, groszek plus jogo naturalny zott 3 % tł. lub troche majonezu i z lyzeczke musztardy, przyprawy typu pieprz itp.
    Komentarz
  • Panna Izabela, 2013-07-17 12:02:57
    Panna Izabela
    fajna, tylko czemu mi wyskoczyła "na obiad"?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe