Faszerowana cukinia

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, bezglutenowe, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-04
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Faszerowana cukinia
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Faszerowana cukinia

Składniki:

Przygotowanie:

Cukinię umyj, odetnij końce, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż część miąższu i nasionka. Posiekaj drobno albo zmiksuj na gęstą papkę, odsącz nadmiar soku. Paprykę posiekaj, czosnek zmiażdż przez praskę, zetrzyj ser żółty, posiekaj bazylię. Połącz wszystkie składniki ze zmiksowaną cukinią. Dodaj pieprz i sól.
Tak przygotowaną mieszanką wypełnij wydrążone cukinie.

Piecz w piekarniku ustawionym na 180' (bez termoobiegu) przez około 25 minut, aż wierzch się zrumieni.

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-04 13:48:43
    kropka75
    1
    Mniam.

    Robiłam już wersję z bakłażanem, ale w cukinii lepsza. Tyle że ja nie miksuję tej papy z pestkami.
    Polecam wszelkie wariacje na temat... Z takiej bazy można robić masę smakołyków. Może kiedyś wstawię jakieś.

    Brawo.
  • anomaly, 2010-02-18 21:48:57
    anomaly
    2
    Cukinię uwielbiam w każdej postaci, ale faszerowanej jeszcze nie jadłam. Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
  • numb05, 2010-02-22 18:14:17
    numb05
    2
    Pycha, jadam dosyć często w lato, z różnymi drobnymi modyfikacjami (często np. dodaję pomidory), i nigdy nie mieliłam cukinii na miazgę. Barrrdzo letnie i pozytywne danie, proste, efektowne (w sam raz na grilla), jeśli ktoś chce dietetyczniej wystarczy odjąć żółty ser, który znowu jest jedynym powodem dla którego mój brat anty-warzywny zajada się TONAMI
  • frywolna franka, 2010-03-11 13:25:17
    frywolna franka
    Zainspirowałam się
    Dziś na obiad sobie zrobię, tylko zamiast sera żółtego będzie chudsza mozarella

    Robiłam zawsze coś takiego z grilla w wersji mięsnej - drobiowe mięso mielone + pomidory + chili + cebula + czosnek, zioła mniam
    Komentarz
  • agus87, 2010-04-12 18:17:42
    agus87
    -3
    wygląda super, uwielbiam cukinię, nie wiem tylko, czy nie ma tu zbyt dużo czosnku jak dla mnie, narazie dodaję do ulubionych
  • miskowa, 2010-04-13 10:40:29
    miskowa
    1
    Uwielbiam takie cukinie, robię też na wiele sposobów. Tż dostaje obowiązkowo z mięsem mielonym i pomidorami plus tona sera żółtego na wierzch. Ja sobie czasem robię z pieczarkami, czasem mieszam wnętrze cukinii z innymi warzywami, pomidorami itd. Robię też z tuńczykiem z puszki. Każda wersja tak samo pyszna. łatwe do przygotowania i ciekawe, smakuje zazwyczaj nawet tym, którzy nie lubią warzyw.
    Jeszcze może jedna wskazówka, żeby wypełnienie nie zrobiło się zbyt płynne, dobrze jest tą wydrążoną część cukinii posolić i odstawić. potem tylko odlać ten sok, który puści.
  • brzydula_81, 2010-06-13 00:22:43
    brzydula_81
    cukini jeszcze nie robilam, nadziewalam baklazana i jest bardzo smaczny, cukinie jednak uwielbiam i nie przepuszcze okazji zeby nie wypobowac Twojego przepisu!
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-06-13 01:50:22
    HAMALIELKA
    0
    Zamierzam wypróbować na dniach, tylko bez dodatku czosnku. Dam znać jak mi poszło
  • brzydula_81, 2010-06-14 15:35:25
    brzydula_81
    0
    uwielbiam cukinie w przeroznych kompozycjach.Nigdy jeszcze nie pobowalam jednak jej faszerowac, tak jak robie to z baklazanem. Bardzo fajny, prosty i szybki pomysl na letni obiad lub kolacje. osobiscie dodalabym jescze pieczarki.

    koniecznie musze sprobowac, zapisuje w ulubionych
  • carmel_, 2010-06-14 21:40:36
    carmel_
    Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-14 22:18:16
    hayley01
    0
    Wyglada pysznie
    Dodaję do ulubionych, czeka w kolejce do zrobienia na obiadek
    Ale czy mozna dodać jakieś mięsko, np. mielone?
    Moi faceci to mięsożercy więc sama zielenina odpada.
  • gaga87, 2010-06-17 20:20:10
    gaga87
    Hayley - nie jestem autorką przepisu, ale odpowiem Ci na pytanie, że można sama nadziewałam cukinie farszem warzywno-mięsnym - z mięska mielonego właśnie
    Komentarz
  • PanzerKitty, 2010-06-23 09:49:14
    PanzerKitty
    1
    Smak mojego dzieciństwa, mama zawsze robiła taką w domu tylko farsz był nieco inny - mięsny. Doprawione i podsmażone mięso mielone, cebulka i żółty ser i pietruszka. Taka wersja dla mięsojadów
  • ewelline, 2010-07-17 06:40:16
    ewelline
    0
    ojej jakie smakołyki
  • anka_bunio, 2010-08-26 19:29:47
    anka_bunio
    2
    Bardzo smaczne. Dodałam ociupinę kukurydzy - fanom polecam
  • marima, 2010-08-30 10:54:24
    marima
    uwielbiam cukinie na pewno dodam mięsko mielone, bo mój mąż to typ mięsożercy i tak samych warzyw to niet , a czy można cukinię obrać delikatnie ze skórki, czy się nie rozleci?
    Komentarz
  • ashesandwine, 2010-09-17 16:42:50
    ashesandwine
    1
    uwielbiam cukinie, nic dziwnego,że mi posmakowało polecam!
  • blue_apple, 2010-11-07 18:14:23
    blue_apple
    uwielbiam pieczoną cukinię, muszę spróbować takiej wersji, wegetariańskiej zazwyczaj jadam faszerowaną mięsem.
    Komentarz
  • tinerfenia, 2012-02-18 21:18:57
    tinerfenia
    1
    Bardzo dobre, ja dodałam jeszcze 2 pomidorki obrane ze skórki, pycha !!!
  • Paula_86, 2012-05-01 18:09:03
    Paula_86
    0
    świetna sprawa, uwielbiam zapiekaną cukinię i robię dość częśto, ale farsz warzywny wręcz prosi się o kukurydzę którą ja zawsze dodaję, czasem jak akurat mam dorzucam też pieczarki, polecam!
  • indulgence13, 2014-09-29 18:01:47
    indulgence13
    1
    Wygląda super , więcej przepisów wege proszę ! Szczególnie interesują mnie wegańskie przepisy 3-)
  • varidan, 2014-10-12 15:45:08
    varidan
    0
    ekstra, wygląda pysznie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem