Zebra

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-02-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zebra
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zebra

Składniki:

Przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrem, po ubiciu dodajemy 2,5 szklanki mąki, olej, wodę oraz proszek do pieczenia. Po wyrobieniu wszystkich składników ciasto dzielimy na dwie części:
pierwsza część - dodajemy do niej kakao
druga część - 0,5 szklanki mąki

Tak przygotowane ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Oba ciasta wlewamy na zmianę - białe-ciemne-białe-ciemne... zawsze na środek blaszki.

Pieczemy ok godziny ( czasami wymaga nawet dłuższego pieczenia ponieważ jest dość wilgotne, najlepiej sprawdzić patyczkiem do ciast) w temperaturze 170 - 180 stopni.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Sensuel, 2010-02-13 09:32:45
    Sensuel
    Pięknę zygzaki.Mnie niestety nigdy takie nie wychodzą :/
    Komentarz
  • malwowa, 2010-05-05 11:49:19
    malwowa
    zgadzam się! zygzaki wyszły świetnie!
    mnie jak już to takie ogromne fale wyjdą ;]
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-05-09 18:59:30
    karolcia198506
    2
    Zrobiłam dziś i wyszło super, fajnie wyrosło jest lekko wilgotne tylko paski nie wyszły mi tak ładnie ale się starłam co do czasu pieczenia to piekłam 45min i trochę mi się przypaliła ale to trzeba sprawdzac, a tak to polecam
  • aaniolekk, 2010-05-09 19:58:30
    aaniolekk
    3
    pyszneee ciasto! kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze kiedy chciało się jakieś ciasto na szybko to mama najczęściej robiła ZEBRE polecam bo proste i nieważne jakie zygzaki nam wyjdą, zawsze będzie fajnie wyglądać nasza zeberka
  • kolorowatecza, 2010-05-09 21:26:12
    kolorowatecza
    1
    Pyszne ciasto, wilgotne i pulchne.
    O takie śliczne paski trudno, ale mi wyszły nie raz
    Piekę zazwyczaj od 45 minut do godziny i zawsze jest pełne smaku!
    Dodaję jeszcze rodzynki i orzechy, wtedy to już bomba smakowa
    5 gwiazdek za prostotę przepisu i smak!
  • IsabellexD, 2010-05-20 22:35:23
    IsabellexD
    1
    Pyszne ciasto, przed chwilą próbowałam, niebo w gębie!
  • m_ilka17, 2010-06-24 21:59:23
    m_ilka17
    Ja to ciasto znam pod nazwą Tygrys i nawet dodałam tu swój przepis na nie Ciasto jest pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Najlepsze w nim jest to, że jest wilgotne po upieczeniu.
    Komentarz
  • m_ilka17, 2010-06-24 22:00:07
    m_ilka17
    1
    Zapomniałam dodać ocenę do poprzedniego komentarza, oczywiście 5*
  • mrrauu, 2010-07-24 19:35:23
    mrrauu
    1
    Pyszne, proste, szybkie, efektowne, pychota
  • ewelline, 2010-07-31 10:24:42
    ewelline
    1
    świetna zebra ja dawno nie robiłam, ja czasem dawałam gazowana wodę
  • wredek, 2010-09-27 00:27:29
    wredek
    1
    Bardzo prosty przepis, a ciasto wyszło pyszne
  • effulla, 2010-10-02 02:42:11
    effulla
    1
    Niestety nie wyszedł mi taki wzór ale i tak super przepis Wszystkim smakuje i mimo że nie jest jak na zdjęciu podziwiają wzór Ciasto pokryłam czekoladą
  • x Bella, 2010-10-07 17:56:23
    x Bella
    1
    własnie wyszła z piekarnika : > pachnie pieknie , od pół godziny w domu roznosi się rozkoszny zapach : >

    wyglada równie wspaniale , jutro zobaczymy jak smakuje : >


    proste i efektowne , 5 gwiazdek : )
  • Sensuel, 2010-11-16 19:19:28
    Sensuel
    0
    No i zrobiłam.Efekt bardzo fajny.Smak....średni.W zasadzie "bez smaku" tylko tyle,że słodkie.Rozczarowałam się trochę.Brakowało mi jakiegokolwiek aromatu.Myślałam,że jest bardziej wilgotne jak reklamowała autorka.Jadłam bardziej wilgotne babki.Daję 3*,bo poza fajnym efektem prażków to mnie nie porwało.
  • rita 1, 2011-11-29 14:42:45
    rita 1
    0
    Dobry przepis, ciasto raczej łatwe do zrobienia. Co do dzielenia ciasta na pół, warto część ciasta przelać do identycznej miseczki/ naczynia, wtedy są większe szanse że podzieli się równo Ja tego nie zrobiłam i wyszło mi za dużo ciemnego ciasta, ale po prostu nie dodałam całego. Warto zrobić to ciasto w tortownicy a nie w blasze, wyjdzie fajniej . Żeby paski wyszły ładne wylewamy dokładnie na środek tortownicy dwie stołowe łyżki ciasta ciemnego, ciasto się "rozleje" zrobi nam się takie "kółeczko". W środek tego kółeczka wylewamy dwie łyżki ciasta białego, i tak na przemian. Wtedy na pewno wyjdzie piękna zebra. Jest to trochę pracochłonne, ale warto. Mam jeszcze jedną uwagę, jajka z cukrem powinny być utarte mikserem do białości, tego autorka nie dopisała w przepisie, niby jest to oczywiste, ale jeśli ktoś nigdy wcześniej nie piekł ciast, może tego nie wiedzieć Zabieram pół gwiazdki za drobne niedociągnięcia w przepisie, ale ogólnie polecam Nie wiem czemu zdjęcia nie chcą się wstawić..
  • weronika1108, 2012-06-27 20:13:33
    weronika1108
    1
    Wyszła przepyszna- pulchna, wilgotna, rozpływa się w ustach posypałam cukrem pudrem i dodałam trochę aromatu migdałowego Najlepsze ciasto razem z murzynkiem w kategori ' szybkie ciasta z tego co jest w domu '
  • studentkaAM, 2012-07-11 16:01:09
    studentkaAM
    0
    A dla mnie w smaku furory nie robi. Nazwałabym to ciasto ciastem ratunkowym. Można szybko zrobić, gdy zjawią się niespodziewani goście Zrobiłam w proporcji 1/3 ciasta ciemnego, 2/3 ciasta białego, a i tak masa kakaowa zdominowała mój wypiek. Na 3,5* przepis zasłużył.
  • Lovely x3, 2012-08-28 12:07:00
    Lovely x3
    Twoje zygzaki wyglądają pięknie i dodają gigantycznego uroku, mi nigdy nie wyszły takie apetyczne. Choć ciasto jest przeciętne w smaku, to ładnie wygląda
    Komentarz
  • Viotynka, 2013-02-01 15:56:02
    Viotynka
    1
    Własnie upiekłam placuszka ZEBRE Wyszedł naprawdę świetny.Wewnątrz wyszła super zebra cieńkie paseczki kładłam 2 łyżki białej masy,dwie łyżki ciemnej na środek blaszki.Piekłam według przepisu i nie wiem dlaczego wierzch wyszedł mi zbyt spieczony piekł się równo 1h.Myślę iż jeszcze go upieke jest szybki, rewelacynjnie wygląda i smakuje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe