Naleśniki z bitą śmietaną, jagodami i nektarynkami

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2009-10-30
  • Naleśniki z bitą śmietaną, jagodami i nektarynkami

Składniki:

  • mleko [2 szklanki]
  • mąka [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • sól
  • olej (do smażenia)
  • jagody [30 dag]
  • nektarynka [4 szt.]
  • cynamon
  • amaretto [4 łyżeczki]
  • śmietana [1 szklanka] (ubita!)

Przygotowanie:

Zmiksować składniki ciasta, odstawić na 30 min. Pięć łyżek oleju wlać do naczynia, moczyć nadzianą na widelec bułkę i każdorazowo przed smażeniem naleśnika smarować gorącą patelnię. Wlać porcję ciasta, przechylając patelnię na boki – rozlać ciasto na całą powierzchnię. Gdy brzegi naleśnika zaczną odstawać, przewrócić go na drugą stronę, dosmażyć. Po ostudzeniu posmarować je śmietaną, posypać cynamonem, ułożyć umyte i osuszone owoce (brzoskwinie podzielć na kawałki), złożyć. Polać alkoholem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Naleśniki ze szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką