Pleśniak

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-02-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak

Składniki:

Przygotowanie:

Zimne masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, trzema łyżkami cukru, solą i żółtkami. Zagniatamy ciasto (szybko).
Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy z ciastem. Z każdej z trzech części robimy kulę i wkładamy na godzinkę do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
Średnią blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, kulę z jasnego ciasta . Rozsmarowujemy na startym cieście dżem. Na to ścieramy kulę ciasta z kakao. Na wierzch wykładamy pianę z białek, a na białka ścieramy ostatnią kulę ciasta (opcjonalnie można położyć na wierzchu jeszcze kilka pokrojonych śliwek)
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.

    Śr. ocena: 4.65 / recenzji: 20 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • karolcia198506, 2010-02-04 20:29:29
    karolcia198506
    2
    U mnie na to ciasto mówi się Skubaniec zawsze robię z powidłami śliwkowymi, ciasto jest bardzo dobre
  • kropka75, 2010-02-04 20:36:57
    kropka75
    2
    Poza małymi różnicami (np. ja daję 4 jajka i nie słodzę ciasta, tylko pianę) robię dokładnie takie ciacho i uwielbiam je. To ciasto nie może nie wyjść i zawsze jest pycha.
    W moim domu funkcjonuje od zawsze. Najczęściej było robione z powidłami śliwkowymi.

    Moja osobista modyfikacja to owoce zamiast dżemu. Rewelacja. Koniecznie kwaskowate: śliwki albo wiśnie. Niebo w gębie. Dawno nie robiłam, muszę to koniecznie naprawić.
  • ankaa86, 2010-02-05 09:52:16
    ankaa86
    0
    Ciasto jest pyszne. Pamiętam go jeszcze z mojego dzieciństwa. Szybko się robi i zawsze wychodzi.
  • skarbiatko, 2010-02-05 10:23:28
    skarbiatko
    1
    Robiłam w zeszłym tygodniu z domowymi powidłami.Zimą to trudne albo drogie ale latem z powodzeniem można dodać świeże owocki.Pychota.Bardzo szybko znikło
  • kasiasiar, 2010-02-06 12:00:38
    kasiasiar
    0
    Uwielbiam plesniaka! Najlepszy jest z czarnymi porzeczkami lub z dżemem z czarnych porzeczek!
  • Madzia9999, 2010-02-06 12:22:44
    Madzia9999
    1
    To jest moje ulubione ciasto Mama mi je zawsze piecze jak przyjeżdzam do domku lub daje mi do akademika, długo jest dobre i świeże
  • pysiamn, 2010-02-06 20:03:23
    pysiamn
    0
    Znane mi ciasto i robiłam je kiedyś....zapodziałam przepis i wczorar zrobił wg twojego przepisu ...DOKŁADNIE WG tych proporcji co podalaś ....niestety ciasto wyszlo suche jak wiórek...poza górą bezową....jest średnie dlatego tylko 3...
  • vesenka, 2010-02-06 20:32:20
    vesenka
    Ja zawsze robię z tego przepisu i zawsze wychodzi kruche, ale nie suche. Moja mama na te proporcje dodaje więcej masła (250 gram), ale dla mnie nie ma dużej różnicy w smaku,więc daję mniej. Nie wiem czemu wyszło Ci suche? Może zbyt długo piekłaś?
    Zresztą to co komu smakuje, to kwestia gustu, może z innego przepisu wyjdzie takie jak lubisz.
    Komentarz
  • Yoolia, 2010-02-06 21:58:30
    Yoolia
    Bardzo dobre z powidłami ze słoika, najlepiej tymi domowymi, musi byc lekko kwaskowate. Jadałam ze śliwkami, porzeczkami a nawet z agrestem. Polecam
    Zdjęcie nie oodaje ciasta, które jadłam, w moim na powidłach była cienka warstwa pianki z ubitego białka, na tym kruszonka z ciasta. Wszystko bylo jedna całością nic sie nie rozpadało.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-11 09:20:11
    kropka75
    To ciasto jest suche, kruche, rozpływające się w buzi. Nie trzyma się kupy jak babka, nie jest tak zwarte, raczej dość sypkie - taka jego uroda.
    Ale nic się w nim nie rozpada - gdzie Wy widzicie rozpadające się ciasto na zdjęciu?

    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-11 22:11:28
    vesenka
    Yoolia, co Ty właściwie oceniłaś? To,że ciasto na zdjęciu nie wygląda jak to, które jadłaś? Przecież tu się nic nie rozpada. Między kruchym, a rozpadającym się jest ogromna różnica. O ile krytykę Pysimn rozumiem, bo jasno napisała co jej nie pasowało w cieście, o tyle Twoja jest dla mnie zupełnie niezrozumiała.
    Kropko jest właśnie tak jak napisałaś-taka uroda tego ciasta.
    Komentarz
  • atena1975, 2010-02-16 19:37:57
    atena1975
    1
    ciasto pachnace dzieciństwem .Robione czesto przez moja siostre polecam wszystki
  • plywok, 2010-02-21 18:50:32
    plywok
    0
    ciasto jest pyszne. kruche. i szybko u mnie w domu znika ale u mnie jest to nazywa: zapleśniak.
  • 135nudziara, 2010-02-21 19:57:05
    135nudziara
    1
    bardzo często robię i szczerze polecam.
    robię z kwaskowatym dżemem, np. z porzeczek.
    nie jest bardzo słodkie - po prostu idealne. zawsze znika w tempie ekspresowym .
  • miskowa, 2010-03-22 10:09:01
    miskowa
    1
    dla mnie mimo wszystko trochę za słodkie to ciasto (mam ten sam przepis), ale już dla mojego brata jest to najlepsze ciasto.
    Na pewno jest ważne użycie kwaskowatych owoców, to co napisałaś, bo inaczej będzie za mdłe i za słodkie.
    Przepis dobrze podany, jasno opisany i punkty za swoje zdjęcie.
  • koszatniczka320, 2010-03-23 13:29:13
    koszatniczka320
    -1
    gdy robie pleśniaka na całą duża blache, a Twoje skladniki na to wskazują, to jeden słoiczek dżemu jest mało
  • vesenka, 2010-03-23 13:46:26
    vesenka
    To zależy od upodobań. U mnie w zupełności wystarcza.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-23 13:54:04
    kropka75
    Ależ się wszyscy uczepili tego biednego pleśniaka.

    A takie dobre ciasto...
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 13:31:14
    czarnazuzia1
    1
    pyyyyychota i z powidlami i z kazdymi owocami jakie sa dostepne
  • gryx82, 2010-03-30 23:59:06
    gryx82
    2
    Przepis Vesenki niezawodny, ciasto takie, jakie pamiętam z dzieciństwa. Oczywiście owoce/dżem muszą być kwaskowe, aby przełamać słodycz ciasta, wtedy jest najlepsze Btw - niektórzy dają jeszcze lukier na wierzch, mnie jest to obojętne.
  • tymena, 2010-03-31 22:38:41
    tymena
    2
    Wspomnienie dzieciństwa Kwaśne owoce przełamane słodką, chrupiącą skorupką bezy. Mniam!
  • Luba, 2010-03-31 23:24:14
    Luba
    2
    Naprawdę dobre ciasto, zgadzam się z kropką
  • kropka75, 2010-04-04 18:34:04
    kropka75
    Właśnie wczoraj upiekłam i dziś się zajadam... Tzn. zajadałam, bo blacha poszła w 18 godzin.

    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-04 19:00:44
    vesenka
    U mnie padł rekord, całość została pochłonięta w jedno popołudnie. Sama wciągnęłam prawie 1/4
    Komentarz
  • klada, 2010-05-16 16:28:19
    klada
    1
    Wczoraj zrobiłam wedle Twojego przepisu i wyszło za mało jak na taką zwykłą blachę. I uważam, że trochę za dużo mąki- 2,5 szklanki w zupełności wystarczy
    Dałam powidła śliwkowe. Ogólnie ciasto pyszne, gdyby nie to, że ledwo co zakryłam blachę
  • hayley01, 2010-06-23 23:24:03
    hayley01
    1
    Pleśniak to specjalnośc mojej babci - koniecznie z powidłami śliwkowymi własnej produkcji. Pycha
    Ja cukier zastępuje cukrem pudrem, ciasto lepiej się wyrabia i trzyma "kupy". I dodaję go nieco mniej, w tej wersji jest za słodkie. Ale to w końcu ciasto - jak ktoś lubi...
  • ewelline, 2010-07-27 00:21:59
    ewelline
    1
    uwielbiam pleśniaka!!! to było pierwsze ciasto, ktore wykonałam samodzielnie w dzieciństwie! tak je lubiłam ze byłam ciągle chętna do robienia go , co cieszyło wszystkich w kolo bo nikomu si e nie chciało trzeć tego mrożonego ciasta a teraz mi się nie chce go robić
    Ja uwielbiam z powidłami śliwkowymi lub z czarnej porzeczki takim własnej roboty najlepiej.
  • misislipy, 2010-09-26 22:35:12
    misislipy
    1
    Moja mama kiedyś często robiła pleśniaka i jest cudny ja daję dżem porzeczkowy i nie słodze ciasta tylko pianę ale reszta ta sama
  • kamona, 2011-08-16 14:34:57
    kamona
    Mozna zamiast masła dać margarynę?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe