kokosowe kuleczki (jak bounty)

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-02-04
  • kokosowe kuleczki (jak bounty)

Składniki:

  • wiórki kokosowe [25 dag]
  • śmietana kremówka [125 ml] (najlepiej 30% piątnicy)
  • cukier puder (około 8 łyżek płaskich)
  • masło [8 dag]
  • czekolada mleczna [2 op.]
  • aromat rumowy do ciast [2 łyżki] (ja używam żołądkowa gorzka likier mleczny ale w składnikach brak jest alkoholu)

Przygotowanie:

Podany czas przygotowania nie obejmuje chłodzenia!!
W garnku rozpuszczamy masło, dolewamy śmietankę, mieszamy. Nie gotujemy!!
Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder i dodajemy rozpuszczone masło ze śmietanką i nasz likierek (albo inne np. malibu). Mieszamy. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy dość długo aż masa będzie ciężka (najlepiej wrzucić d zamrażarki na około 1,5 h). Formułujemy kuleczki i znowu chłodzimy do "ciężkości".
Rozpuszczamy czekoladę. Czekamy aż stężeje (żeby dobrze opływała kuleczki).
Następnie obtaczamy kuleczki w czekoladzie i znowu do lodówki.
Obtoczone kuleczki najlepiej układać na papierze do pieczenia.
Proszę się nie denerwować jak będą się kleić (niestety będą) i nie odstraszać się czasem chłodzenia. Warto!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dżem malinowy z jabłkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta