Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą

autor: , kategoria: tarty , dodano: 2010-02-05
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw zrobić ciasto.
Wysypać mąkę, wkroić masło, dodać jajo, wodę, szczyptę soli i szybko zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Farsz:
Szpinak włożyć do garnka i rozmrozić. Boczek pokroić na sporą kostkę, cebulę drobno posiekać. Wytopić boczek na patelni po czym dodać cebulę i zeszklić.

Do rozmrożonego szpinaku dodać sól (nie przesadzać bo boczek i feta są słone), pieprz czarny, gałkę (dodaję dużo około 0,5 łyżeczki), chili i wycisnąć czosnek.

Teraz rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę do tarty (średnica 24 cm), -dobrze pokryć też brzegi formy, nakłuć ciasto widelcem i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180C.
W tym czasie połączyć szpinak z boczkiem, dodać do farszu pokrojoną fetę.
Zrobić sos..czyli wymieszać śmietanę z 1 jajem, dodać szczyptę soli i pieprzu białego.

Na podpieczoną tartę wyłożyć szpinak, zalać śmietaną i posypać serem żółtym.
Piec jeszcze 20 min.

-----
Ciasta do tart przed pieczeniem powinno się przykrywać papierem do pieczenia i dociążać fasolką jaś, ale ja tego nie robię bo nie widzę różnicy w wyglądzie i smaku po takim zabiegu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • miskowa, 2010-02-05 12:14:17
    miskowa
    1
    uwielbiam. Ale robię rzadko, bo to bomba kaloryczna. Najczęściej kupuję gotowe ciasto, bo jestem leń. No i można kombinować z nadzieniami, bo nie tylko szpinak, ale i pieczarki, por a dla mięsożerców boczek.
  • 28nana, 2010-02-05 15:58:11
    28nana
    1
    nie lubię boczku - więc przyznaję że jeśli zrobię to bez tego składnika, sumie już sam szpinak i feta kuszą

    gwiazdki za:

    - zdjęcie home made
    - klarowną i obrazową instrukcję samodzielnego montażu
    - szpinak na tak - w każdej ilości
    - inspirację do wykonania dzisiejszej obiadokolacji
  • hania811, 2010-02-05 16:15:12
    hania811
    Dodatek boczku to opcja ful - wypas wyprodukowana główne z chęci podlizania się do męża
    Najczęściej robię bez, także jak nie lubisz śmiało z niego zrezygnuj, tarta i tak będzie wyborna.
    Komentarz
  • kalina121, 2010-02-05 16:24:53
    kalina121
    4
    Fajny przepis,ostatnio nawet jadłam coś podobnego u koleżanki,tylko bez boczku ale zato z serem pleśniowym.Dzięki za dokładny przepis,spróbuje zrobić
  • dagwoj, 2010-02-07 00:38:32
    dagwoj
    0
    To jest boskie! To jest pyszne! Uwielbiam tarty a zwłaszcza tuczące. Opcja z boczkiem do mnie jak najbardziej dociera. Łatwe i szybkie danie jeśli tarty się często (jak ja) robi. Pięc z plusem nawet!!!!!!!!!!!
  • Berlinianka, 2010-02-08 23:18:03
    Berlinianka
    2
    Jak pomyślę ile w tym kalorii... Zjadłabym całą i jeszcze oblizała palce! Haha! Ciężko, żeby to zmodyfikować na Protal Ale mój facet na pewno nie będzie narzekał na nadmiar czegokolwiek
  • kropka75, 2010-02-10 11:19:00
    kropka75
    1
    Kompozycja idealna. Szpinak i ser to fantastyczne połączenie, do tego chudy boczuś - niebo w gębie.
    Ciekawe czy mój chłop zechce jeść coś takiego, bo on jest nieszpinakowy.

    Dodaję do ulubionych i czeka na swoją kolej do przygotowania i jedzenia.
  • Martilla, 2010-02-15 22:26:54
    Martilla
    3
    Połączenie szpinak + feta to coś co lubię najbardziej. Tarta jest cudowna jedyną jej wada jest kaloryczność.
  • jodie, 2010-02-21 16:42:01
    jodie
    3
    Tarta z przepisu rewelacyjna. Ja zawsze dodaję boczek - aby zadowolić i tych mięsożernych
  • kazopa, 2010-02-22 13:19:13
    kazopa
    Boczek ok tylko ten szpinak :-(((
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-22 13:51:03
    hania811
    mogę prosić o szersze uzasadnienie ocenienia przepisu na 1 gwiazdkę??
    Komentarz
  • anetka832, 2010-02-22 14:06:42
    anetka832
    No właśnie, to że ktoś nie lubi szpinaku, to nie powód by aż tak zaniżać ocenę...
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-22 14:11:10
    vesenka
    Przecież to tarta ze szpinakiem, jak można tak zaniżać ocenę za obecność tego właśnie szpinaku?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-22 14:13:31
    Berlinianka
    Jak ktoś czegoś nie lubi nie powinien w ogóle oceniać, bo skoro i tak by tego nie zjadł, to co się za ocenianie zabiera...
    Komentarz
  • Charmain, 2010-02-22 14:21:45
    Charmain
    2
    Si, si, si- niebo w gębie
    Widzę jakieś inne przyprawy niz takie które stosuję więc pora i te wypróbować.
  • faraula, 2010-03-18 02:30:22
    faraula
    a wiesz co ja robie tarte szpinakową z ciasta kruchego z pełnej mąki (niby zdrowiej) szpinak tylko liscisty, feta, czosnek i orzeszki piniowe. nastepnie mase szpinakowa mieszkam z bialkiem na sztywno i do pieca. sprobuj ps. no i ten boczek jakos mi nie podrodze :/
    Komentarz
  • phdwao, 2010-06-24 17:13:53
    phdwao
    3
    ostatnio zrobiłam Twoją tartę, jest boska!!!!! urozmaiciłam ja jedynie od góry w sery-żółty i wędzony, pychotka
  • ewelline, 2010-07-20 00:23:52
    ewelline
    1
    Pyszności !!! Jóź po północy a ja zgłodniałam jak zobaczyłam Twoja tarte dobrze ze mam szpinak w zamrażalniku może jutro się skusze i sobie taka zrobię Wiem ze jest przepyszna bo już taka jadłam zresztą ze szpinakiem wszystko pyszne!!!
  • Madzikon85, 2010-07-28 10:38:01
    Madzikon85
    1
    Mi taka piękna nie wyszła ale przepis super
  • KarolinaK, 2010-12-31 12:09:43
    KarolinaK
    Jesli ktos nie lubi szpinaku to mozna dodac brokuly podgotowane i suszone pomidory ze sloiczka. Wychodzi naprawde dobre!
    Komentarz
  • fixa, 2011-01-02 16:54:16
    fixa
    Tarta smaczna, ale co do "dociążania" fasolką - uważam, to za konieczność (bez fasoli brzegi zjeżdżają/spływają pod wpływem wysokiej temperatury, a fasola jakoś trzyma je w ryzach )
    Komentarz
  • madzys, 2011-04-06 12:03:26
    madzys
    0
    bardzo smaczna i syta tarta... polecam
  • mww, 2012-02-06 18:15:11
    mww
    2
    Niesamowite smakowe połączenie szpinaku z boczkiem - dla mnie nowość, która na stałe zagości.... Miałam kłopot z bokami tarty, które podczas podpiekania zjechały i stworzyły spód, ale to nie wpłynęło na efekt końcowy. Zamiast sosu z jajka i smietany dałam 3 łyżki kremówki, a fetę wmieszałam w szpinak.... Pyszności...
  • fca, 2012-11-24 16:30:08
    fca
    0
    robiłam dzisiaj i bardzo polecam! Jedyne co to wg mnie jest zbyteczne to posypywanie tarty żółtym serem zostawiłam troszkę ciasta z którego na wierzchu zrobiłam trochę pasków którymi zakryłam częściowo farsz.
  • studentkaAM, 2013-07-09 21:33:08
    studentkaAM
    0
    Przepyszna tarta! nie mam nic więcej do dodania Wszyscy zajadali się, aż nam się uszy trzęsły. ja jeszcze dodałam ciutkę szynki
  • sillvvia, 2014-03-20 13:41:22
    sillvvia
    0
    Właśnie zrobiłam na obiad. Przepyszne! Musiałam się powstrzymywać, żeby samego farszu nie zjeść gdy ciasto się podpiekało

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe