Musztardowe ziemniaczki

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-02-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Musztardowe ziemniaczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Musztardowe ziemniaczki

Składniki:

Przygotowanie:

Obie musztardy, oliwę i przyprawy (poza czosnkiem) mieszamy w misce. Dodajemy surowe, pokrojone w cząstki ziemniaki. Mieszamy. Zostawiamy na 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 225ºC.
Żaroodporne naczynie lekko smarujemy oliwką. Wykładamy na nie ziemniaczki (tak aby ziemniaki były w jednej warstwie)
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia(gdzieś w połowie) posypujemy ziemniaki posiekanym czosnkiem.
Fajne jako dodatek do obiadu.
Zdjęcia po upieczeniu nie ma, bo za szybko zniknęły.

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 83evelinka, 2010-02-19 20:13:44
    83evelinka
    3
    Bardzo smaczny dodatek do obiadu,albo samodzielnie na kolacje.Dobry,zaskakuj cy smak ziemniaczki zawdzięczają owym musztardom.Ja mieszam różnego rodzaju musztardy,a ziemniaczki piękę na blaszce,są wtedy chrupiące(jak mam chęci i czas to przed zmieszaniem z musztardą podsmażam ziemniaczki na patelni, mieszam z sosem i dopiero wtedy piekę z dużą ilością czosnku- są wtedy naprawde chrupiące).
  • kronopio, 2010-02-19 20:37:40
    kronopio
    1
    Oj, zamarzyłam o tym! Oprócz ziemniaków z fetą albo sosem czosnkowym wersja z musztardą to moja ulubiona. Zaczęłam szukać przepisu na sałatkę, w której były ziemniaki, dużo pieprzu i musztarda , jak znajdę, to wrzucę, chociaż na razie jestem z drużyny doceniającej czyjeś gotowanie...
  • kropka75, 2010-02-27 14:47:25
    kropka75
    2
    Już wiem w jakiej wersji następnym razem zrobię zapiekane ziemniaki. Tylko musztardę jakąś inną wyczaruję zamiast Dijon, bo tej akurat nie znoszę.
    Szkoda, że nie ma fotki po upieczeniu.

    Bardzo ciekawy przepis i smak zapewne taki sam. Musztarda, czosnek, zioła. Na samą myśl chce się jeść.
  • hihi, 2010-03-19 12:59:31
    hihi
    40minut wystarcza, żeby średniej wielkości ziemniaki w ćwiartkach się upiekły...? Ja zwykle podgotowuję lekko, kroję na ćwirtki i piekę jeszcze jakies 25minut te podgotowane...
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-19 13:26:27
    vesenka
    Wystarcza Jeszcze nie zdarzyły mi się niedopieczone. Ale wiadomo,że ziemniak ziemniakowi nierówny, więc musisz sprawdzać czy są już miękkie. Ja dzielę na cząstki, jak są większe to na ósemki, jak mniejsze to ćwiartki.
    Komentarz
  • Karolinna, 2010-03-19 15:26:45
    Karolinna
    0
    Uwielbiam musztardę Dijon. Muszą być pyszne z karczkiem na przykład. Aż mi ślinka leci. Super.
  • hihi, 2010-03-22 08:53:36
    hihi
    3
    Zrobiłam w 3 wersjach smakowych Z róznymi musztardami i różnymi ziołami. Za każdym razem wyszło pysznie, ziemniaki zniknęły w mgnieniu oka! Rewelka!
  • skarbiatko, 2010-03-29 19:01:02
    skarbiatko
    2
    Uwielbiam ziemniaczki.A z musztardą nigdy dotąd nie jadłam.Ciekawa odmiana a do tego prosta robota,czyli to co ja w kuchni lubię.Piątka.
  • Kattarina, 2010-03-30 13:10:45
    Kattarina
    2
    Cos dla mojego meza- musztardofila. Bedzie szczesliwy, gdy mu dzisiaj podam te ziemniaczki.

    jak zwykle- przejrzyscy i bardzo "ludzki" przepis
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 15:59:45
    czarnazuzia1
    zapisuje w ulubionych
    Komentarz
  • gryx82, 2010-03-30 19:18:45
    gryx82
    1
    Pyry, pyry, pyry! Znowu coś dla mnie, tym razem z musztardą - miła odmiana dla powszednich ziemniaków "z wody"
  • dzika truskawa, 2010-03-30 19:27:07
    dzika truskawa
    1
    Ziemniaczki, musztarda, czosnek Wszystko co tygrysy lubią najbardziej. Jeszcze dodam startego żółtego sera, będzie full wypas
  • miskowa, 2010-03-31 09:02:08
    miskowa
    1
    zrobiłam je zachęcona pozytywnymi opiniami, ale tak szczerze, to oboje z tż stwierdziliśmy, że jakoś nam się to nie do końca komponuje, mimo że oboje lubimy musztardę. Zrobiłam wszystko zgodnie z twoim przepisem.
    Pozostajemy przy pieczeniu ziemniaków z oliwą, ziołami i czosnkiem, ale bez musztardy.
  • vesenka, 2010-03-31 10:13:45
    vesenka
    miskowa, najważniejsze żeby jedzonko smakowało Wersja z musztardą faktycznie jest specyficzna w smaku, ale ja, tż i właściwie wszyscy, którzy u mnie próbowali tych ziemniaczków, bardzo polubili tę wersję
    A ziemniaki z oliwą, ziołami i czosnkiem są rewelacyjne, fakt.
    Komentarz
  • caffe ristretto, 2010-03-31 18:38:46
    caffe ristretto
    Mam w planach.Apetyczne zdjęcie!
    Przepis łatwy i składniki dostępne.
    Marzy mi się taka kolacja plus szklana dobrego piwa
    Komentarz
  • kamena, 2010-03-31 20:49:40
    kamena
    2
    Świetny przepis!! Lubię pieczone ziemniaczki ale sama nie wpadłabym na to, żeby zapiec je w musztardzie. Wychodzą ciekawe w smaku, zupełnie inne niż w samej oliwie z przyprawami i jest to bardzo miła odmiana (choć nic nie przebije młodych kartofelków ugotowanych i podanych z masełkiem i koperkiem )
    Bardzo dziękuję za przepis!
  • 0nasty0, 2010-04-08 18:06:06
    0nasty0
    -1
    nie próbowałam jeszcze z musztardą, zawsze z samymi ziołami. ale muszę spróbować. brzmi smakowicie. tym bardziej, że uwielbiam musztardę ;D
  • malwowa, 2010-04-20 17:18:19
    malwowa
    na pewno niedługo zrobię, bo takiej kombinacji nie znałam! mniam
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-14 15:49:01
    brzydula_81
    przepis bardzo ciekawy i inspirujacy. Nigdy nie jadlam pieczonych ziemniaczkow w takiej wersji....koniecznie musze sprobowac swietne jako dodatek do niedzielnego obiadu, albo gdy chcemy zaskoczyc np. gosci...
    dodaje do moich faworytow
    Komentarz
  • anemeon, 2010-09-01 15:21:29
    anemeon
    3
    robiłyśmy z mamą na urodziny siostry - wszyscy zachwyceni, więc oczywiście 5
  • marsi11, 2010-10-17 21:57:49
    marsi11
    1
    ziemniaczki są jak najbardziej ok, ja jeszcze sypie szczypiorkiem po upieczeniu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem