Muffinki mocno cytrynowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-02-05
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Muffinki mocno cytrynowe
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Muffinki mocno cytrynowe

Składniki:

Przygotowanie:

Sparzamy cytrynę i limonkę i wyciskamy z nich sok, a następnie skórkę trzemy na drobnej tarce. Jeżeli ktoś nie lubi intensywnego kwaśnego smaku, to polecam użyć jedynie skórki i soku z cytryny, a z limonki zedrzeć jedynie skórę ;)

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.

Przesiewamy mąką i mieszamy ją z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce miksujemy - jak to przy muffinach bywa - składniki mokre, tzn. olej, mleko, jajka i sok z cytryny/limonki wraz ze skórką.

Zawartość obu naczyń łączymy mieszając niezbyt starannie w stylu Nigelli.

Przygotowujemy blachę, układamy w niej papilotki, napełniami je do pełna aromatyczną miksturą i wkładamy do piekarnika na ok. 25 min.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Po wystygnięciu muffiny mają pyszną chrupiącą skorupkę i wilgotny środek.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Sweetys, 2010-02-05 20:13:38
    Sweetys
    1
    Uwielbiam muffinki.
    Robię z podobnego przepisu.
    Wilgotny środek jest najlepszy.
    Aromatyczne i baaardzo apetyczne.
  • anka_85, 2010-02-05 20:41:52
    anka_85
    1
    uwielbiam takie cytrynowe wypieki, zwłaszcza jak nie są suche jak wiór i mają chrupiący wierzch

  • kolorowatecza, 2010-03-16 12:40:05
    kolorowatecza
    Twoje muffinki same się proszą o zrobienie ich
    Komentarz
  • aleksandrettaa, 2010-03-30 15:57:06
    aleksandrettaa
    4
    Wypróbowałam i stwierdzam, że świetny przepis! Muffinki robi się szybko i łatwo a wychodzą pyszne. Nadają się nawet dla początkujących. No i ten zapach
  • Quen Marry, 2010-05-16 15:01:43
    Quen Marry
    Mam pytanie. Ile muffinków wychodzi z tego przepisu? Mam blache na 12 ciastek i nie wiem czy jest dobra
    Komentarz
  • carmelova, 2010-05-23 16:58:23
    carmelova
    Quen Marry właśnie 12 babeczek wyszło mi z tego przepisu
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-18 23:35:51
    asuku
    2
    Ostatnim razem zamieniłam mąkę na pełnoziarnistą, wyszły równie pyszne, co ze zwykłą
  • Clarity, 2010-07-06 09:14:05
    Clarity
    Jakiej mąki należy użyć? Pszennej czy może tortowej? Pytam, bo ja zupełny laik;-)
    Komentarz
  • Adkara, 2010-09-30 13:15:46
    Adkara
    1
    Kiedyś je robiłam jako moje pierwsze muffinki. Były naprawdę dobre. Zostały zjedzone jednego wieczoru
    Polecam
  • Sensuel, 2011-03-22 20:58:25
    Sensuel
    0
    Przepis bardzo łatwy i mało skomplikowany do wykonania.
    Składniki zapewne dostępne w każdym domu na codzień.
    Smakują bardzo dobrze....właśnie zjadłam pierwszą i są super
  • roxi:*, 2011-05-06 09:14:28
    roxi:*
    1
    Fajna wariacja na temat muffinek. Przepis prosty. Muffinki wyszły idealnie dopieczone i wilgotne w środku. Ja jednak nie dodałam limonki bo obawiałam się zbyt intensywnego smaku. Z samą cytryna wyszły delikatnie cytrynowe i to mi odpowiada.
  • Kamlisa, 2012-02-09 17:25:21
    Kamlisa
    1
    Bardzo dobre Oczywiscie - modyfikowałam troszeczke - maka pełnoziarnista pasuje, cukru dałam połowe, odrobine syropu ryzowego zamist niego, połowe oleju, rodzynki. limonka+cytryna - wcale nie sa za kwasne, idealna proporcja słodko-kwasna
  • Paula_86, 2012-03-07 12:10:35
    Paula_86
    1
    z oceną tego przepisu mam pewien kłopot, może to kwestia wykonania...; cukru jak wspomniała poprzedniczka za wiele, dodałam mniej a i tak są bardzo słodkie, myślę że śmiało można dać połowę, no i olej, jest bardzo wyczuwalny zwłaszcza w tym wilgotnym środku przez co w smaku daje to wrażenie raczej zakalcowatego niż wilgotnego środka, za to aromat wyśmienity
    podsumowując pomysł ciekawy i godny zainteresowania jednak sam przepis wydaje mi się wymagać kilku modyfikacji.
  • All That Jazz, 2012-03-11 16:56:45
    All That Jazz
    1
    Świetny przepis, wczoraj upiekłam, wyszły pyszne Nie zgodzę się, że są za słodkie, moim zdaniem fajna proporcja między słodyczą a kwaskiem z cytryny i w moich nie było czuć oleju, wydaje mi się że to może być kwestia niedokładnego wymieszania
  • ewelinecxka, 2012-03-13 16:59:39
    ewelinecxka
    genialne wlaśnie się nimi zajadam miękkie, puszyste i chrupiące z wierzchu, dokładnie takie jak na zdjęciu.
    Komentarz
  • fibi87, 2012-05-04 12:52:49
    fibi87
    dzisiaj się za nie zabiorę to będą moje pierwsze muffinki
    Komentarz
  • katherine1287, 2012-05-04 18:48:42
    katherine1287
    1
    nie udało się. no to zagadka: zrobiłam je wg przepisu, nic więcej nic mniej. rosły ładnie przez pierwsze 10min a potem opadły i tak zostały, wypłyneło z nich mnóstwo oleju podczas pieczenia, a kiedy je wyciągłam (po 40min!) na zewnątrz były bardzo ładnie zarumienione, ale w środku nadal nie były upieczone, w konsystencji i wyglądzie bardziej przypominały jajecznicę :/ co jest nie tak? na pewno zdecydowanie zbyt dużo oleju ale poza tym?
  • kasienkakasia91, 2012-05-04 19:57:43
    kasienkakasia91
    1
    Mniaaam! Pychotka!
  • oponaa, 2012-08-16 18:46:40
    oponaa
    mam pytanko.. Czy jezeli nie dodam oleju to nie wyjdą ??
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-02-05 16:29:38
    studentkaAM
    0
    Cos przepysznego! Banalnie proste w wykonaniu, chrupiaca skorupka z zewnatrz, w srodku mieciutkie i dopieczone. No i ten smak!!! Wspaniale wyrastaja Dodaje do ulubionych Zasluzone 5*!
  • jostine, 2013-02-16 16:42:48
    jostine
    0
    Szybkie i proste, wymagają składników, które zazwyczaj są w każdym domu. Bardzo smaczne i sycące. Ciasto wychodzi puszyste w środku.
  • skierkaaa, 2013-07-28 01:09:35
    skierkaaa
    0
    Zrobiła na imieniny i wyszły przepyszne. Gdy spróbowałam, zastanawiałam się skąd znam ten smak i nagle olśniło mnie, że smakują dokładnie jak uwielbiane przeze mnie magdalenki, które zdarza mi się kupować.
    Dziękuję za ten przepis, ponieważ teraz sama będę mogła je sobie piec, gdy tylko najdzie mnie na nie ochota.
  • ankaszym, 2016-07-26 08:19:03
    ankaszym
    Ja do tego rodzaju muffinow dodaje mąke luksusowa z Polskich Mlynow, zawsze wychodza pyszne
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe