Zupa kalafiorowo-brokułowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa kalafiorowo-brokułowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa kalafiorowo-brokułowa

Składniki:

  • marchew [3 szt.]
  • seler [0.5 szt.]
  • kalafior [1 szt.] (średni)
  • brokuł [0.5 szt.]
  • cebula biała [1 szt.]
  • ziemniaki [5 szt.] (średnie)
  • por [1 szt.]
  • pietruszka [1 szt.] (korzeń)
  • kurczak (np. podudzie)
  • kostka rosołowa [2 szt.] (na duży gar)
  • śmietana [250 ml] (słodka, % wg uznania)

Przygotowanie:

Ja do zup używam bardzo dużego garnka, bo nie potrafię gotować zup w małych ilościach :)

Marchewki, seler, pietruszkę myjemy, tniemy na kosteczkę i wrzucamy do garnka.
Mięsko myjemy i wrzucamy do garnka.
Cebulkę obieramy z łupiny, robimy na czubku nacięcie na krzyż i wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą i gotujemy aż do wrzenia.

Kalafior myjemy i rodzielamy na różyczki.
To samo robimy z połową brokuła. (Drugie pół można zamrozić)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Jak nasz bulion zacznie wrzeć dodajemy kostki rosołowe.
Jak cebula namiękła to ją wyciągamy i wyrzucamy. Jak ktos lubi można oczywiście zostawić.
Wrzucamy nasz kalafior, brokuły i ziemniaki.
Wszystko razem gotujemy do miękkości.

Ja mięsko wyciągam i kroję na małe kawałk i wrzucam ponownie do zupy. Zupkę można też doprawić liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego.

10 min przed końcem gotowania dodajemy por. Por myjemy i kroimy wzdłuż, a potem na pół talarki i wrzucamy do zupki.

Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.

Zupka jest na parwdę pyszna :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem