Szparagi pod beszamelem

autor: , kategoria: dania dla dzieci powyżej 1. roku , dodano: 2009-10-30
  • Szparagi pod beszamelem

Składniki:

  • szparagi [1 kg]
  • masło [2 łyżki]
  • mąka [3 łyżki]
  • mleko [2 szklanki] (mleko można zastąpić słodką śmietanką)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Szparagi po odrzuceniu stwardniałych części obrać z włókien i umyć. Związać je bawełnianą nicią w pęczki po 6 sztuk, po czym wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 25 min, osączyć, usunąć nitki i ułożyć na półmisku. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i, nie rumieniąc, wymieszać na puszystą masę. Dolać mleko lub śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Stale mieszając, zagotować. Gdy sos zgęstnieje, polać nim szparagi. Podawać na ciepło z gotowanymi ziemniakami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Otyłość u dzieci to choroba

Komentarze

  • Kinga 72, 2010-02-22 00:12:23
    Kinga 72
    Sama chętnie bym zjadła, ale z doświadczenia wiem, że dzieci nie lubią szparagów. Mój syn zjada tylko same główki i to niechętnie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką