Biała Pavlova

autor: , kategoria: torty, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-02-05
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Biała Pavlova
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Biała Pavlova

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka sparzamy wrzątkiem i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru oraz mąkę ziemniaczaną i ocet.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (pomagałam sobie dużym talerzem o średnicy 24 cm). Na blachę pokrytą papierem wykładamy pianę. Następnie wstawiamy masę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny, aż beza zrobi się lekko złocista. Potem należy ją wystudzić w uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Nie dodajemy cukru - beza jest wystarczająco słodka.

Jak ubieczony spód wystygnie, wówczas należy do odwrócić do góry spodem, na gładką powierzchnię wyłożyć kremówkę i posypać malinami.

Pavlova to połączenie niebiańsko delikatnej pianki w chrupiącym płaszczyku, wykwintnej bitej śmietany i soczystych owoców.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Patucha, 2010-02-28 12:38:37
    Patucha
    ślinka cieknie - przepysznie to wygląda - kocham maliny - generalnie prosty przepis (szkoda, że kaloryczny), ale skuszę się na pewno na niejeden kawałek, gdy zrobię moim domownikom
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-28 15:12:23
    juras23k
    gdy patrze na zdjęcie to aż ślinka leci przepiękny
    faktycznie ma sporo kalorii ale ten wspaniały smak nagłuszy wyrzuty sumienia odchudzających się hehe
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-28 21:58:02
    Berlinianka
    3
    Moja mama robiła kiedyś taką z truskawkami, wersję z malinami też znam. Niby kremówka, ale całość lekka i pyszna

    Juras, na diecie wystarczy zmienić krem na jakiś 'lekki', cukier na słodzik [sic!] i już masz dietetyczny deser
  • plywok, 2010-03-14 22:08:02
    plywok
    niech mi to ktoś zrobi i poda do domu gotowe. pyszności. tylko trza poczekać do sezonu. bo teraz to jeszcze mrożone maliny to to nie to samo. no chyba, że mi ktoś zrobi z mrożonymi to też zjem
    Komentarz
  • dodaja, 2010-04-02 22:23:08
    dodaja
    Miałam iść spać... Ale jak zobaczyłam to cudo to musiałam tu wpaść i skomentować Te malinki są piękne, przypominaja lato i beztroske.... I się rozmarzyłam. Obym prędko zasnęła
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 18:01:52
    ewelline
    jadłam takie cudo, ale jeszcze sama nie robiłam kaloryczne ale ja kalorii nie liczę na szczęście taki smakołyk to raj dla podniebienia
    Komentarz
  • granola, 2011-02-21 09:57:11
    granola
    cudnie wyglada ta biel z malinami i na pewno cudnie smakuje
    Komentarz
  • cyprysik, 2011-03-07 22:51:26
    cyprysik
    takie pytanie przy okazji bo pavlowa jest super ale jaki jest sens podszywac sie pod przepis Doroty z blogu ktory wszyscy znaja? nie bardzo rozumiem...
    Komentarz
  • cyprysik, 2011-03-07 22:52:18
    cyprysik
    takie pytanie przy okazji bo pavlowa jest super ale jaki jest sens podszywac sie pod przepis Doroty z blogu ktory wszyscy znaja? nie bardzo rozumiem...
    Komentarz
  • AgaZ, 2011-03-09 08:02:27
    AgaZ
    Cyprysik nie bardzo rozumiem zarzuty. Czy Carmelova wzięła z innej strony zdjęcie? Jeśli nie, to o jakim podszywaniu mówimy? Czy Pani Dorota wymyśliła przepis na Pavlovą? Oczywiście nie. Gdybyśmy szli tą drogą, to schabowy i mielony, też powinny zniknąć ze wszystkich katalogów kulinarnych, ponieważ ktoś już je wymyślił.
    Jeśli przepis jest dobry i sprawdzony to będzie miał identyczne składniki i proporcje.
    Od strony prawnej - pojedynczy przepis nie podlega pod ochronę praw autorskich. Co innego zdjęcie - ono zawsze.
    Komentarz
  • cyprysik, 2011-03-09 22:59:28
    cyprysik
    Absolutnie nie chodzi z djecie, myslalam tylko jaki jest sens publikowania tego samego przepisu przeze mnie przez Ciebie i tak przez kazdego innego, tylko o to mi chodzi. Dorota np podaje - wg przepisu Nigeli np itp.
    A Pavlova swoja droga super, pieke juz taka od 2007 roku
    Komentarz
  • diablica90, 2011-12-15 18:13:30
    diablica90
    0
    Zrobilam i wyszła przepyszna.
    Na zewnątrz lekko krucha, a w środku delikatna
    Po godzinie nic juz nie zostalo- tak kazdemu smakowała.
    Polecam!
  • indigochild, 2012-07-27 11:52:39
    indigochild
    pycha.uwielbiam. robiłam ostatnio na urodziny córci. mała jadła owoce, a my resztę
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem