Babka drożdżowa z rodzynkami

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-02-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka drożdżowa z rodzynkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na babkę bardzo łatwą do wykonania i nie wymagającą dużo pracy...

Wszystkie składniki doprowadzić do temp. pokojowej.
Rodzynki namoczyć w wodzie, żeby napuchły, nie oddzielają się wtedy od ciasta.

Rozczyn:
Rozdrabniamy drożdże, wrzucamy do lekko podgrzanej śmietany, dosypujemy łyżkę cukru i lekko zagęszczamy mąką - do konsystencji ciasta naleśnikowego, mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.

Czas odstawienia dość dowolny, pół godziny, godzinę... różnie mi wychodzi, bo w tym czasie robię co mam do zrobienia i nigdy się rozczynem nie przejmuję.

Roztapiamy masło i schładzamy do temp. pokojowej.

Gdy rozczyn podrośnie i nabierze powietrza, wlewamy go do miski zawierającej pozostałe składniki (z wyj. rodzynek oczywiście) i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie odchodzić od ręki i miski możemy uznać, że nam się udało. :)
Jeśli będzie się lepić - podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy, aż przestanie być lepkie. Nie należy się bać drożdżowego ciasta. Wbrew pozorom nie jest wcale takie straszne. :)

Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy.

Wkładamy ciasto do babkowej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i odstawiamy na chwilę znowu w ciepłe miejsce.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, do rozgrzanego wkładamy babkę i pieczemy 50 minut.

/Proporcje pasują najlepiej do formy o długości 30-35cm./

Polecam, zawsze mi wychodzi. :)

(Czas samego przygotowania to nie więcej niż 10 minut. Reszta to czas rośnięcia i pieczenia ciasta.)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • skarbiatko, 2010-02-06 17:33:56
    skarbiatko
    1
    Podziwiam za umiejętność zrobienia dobrego ciasta drożdżowego. Instrukcja wykonania napisana w bardzo przystępny sposób aż chce się zabrać za pieczenie tej babki I Wygląda niesamowicie apetycznie.
    mam sentyment do drożdżowych 5* z przyjemnością.
  • ira21, 2010-02-07 13:18:33
    ira21
    1
    Robiłam wczoraj i jest przepyszna
  • bydgoszczanka, 2010-02-09 19:58:01
    bydgoszczanka
    -1
    Wygląda smakowicie. Zapisuję do ulubionych.
  • aliisanka, 2010-02-10 21:36:18
    aliisanka
    Kropeczko, ja często robię ciasto drożdżowe, ale niebawem wypróbuję Twój sposób, bo wygląda pysznie
    Komentarz
  • dodaja, 2010-02-11 19:27:17
    dodaja
    2
    Wszystko super opisane Zapach ciasta drożdżowego kojarzy mi się z dzieciństwem, wakacjami na wsi i babcią krzątającą się po kuchni. Uwielbiam
  • AnusiaPn, 2010-02-19 00:19:50
    AnusiaPn
    1
    uwielbiam ciasta drożdżowe z rodzynkami w ogole musze namówić mame i wyczarować takie cudo jak na zdjęciu
  • kazopa, 2010-02-22 13:24:04
    kazopa
    0
    Polecam!
    Smakuje tak jak wyglada czyli doskonale!!!
  • Patucha, 2010-02-28 21:11:02
    Patucha
    2
    Cudny przepis na drożdżowe ciacho - polecam; też mi się tak pięknie zarumieniło, ja namoczyłam rodzynki w wódce - na niedzielny podwieczorek w sam raz
  • Berlinianka, 2010-03-18 20:34:13
    Berlinianka
    Przepis dobry, sprawdzony.
    Tylko napisałaś o babkowej formie, a na zdjęciu blacha jest.
    Chyba, że tak na nią mówisz.
    Mnie babkowa się kojarzy, no wiesz, z taką z falbankami raczej ^^
    Kocham to jeść jeszcze ciepłe i z zimnym mlekiem, ahhhhh
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-18 20:37:01
    Berlinianka
    1
    A ocena sama się nie dodaje, jeszcze klikać trzeba?
  • kropka75, 2010-03-18 20:52:04
    kropka75
    No nie jest to okrągła z falbanką, jeno taka keksówka - tak to się poprawnie zwie chyba.

    Blacha to dla mnie to szerokie.
    Komentarz
  • _groooszek_, 2010-04-02 19:07:22
    _groooszek_
    2
    Właśnie zrobiłam tą babkę na święta wyszła przecudnie, a dodam, że pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe, Rodzinka będzie się jutro zajadać
  • Robert71, 2011-10-13 10:04:11
    Robert71
    wygląda super... dziś wypróbuję...
    zastanawia mnie ilośc drożdży 12g ? może dag
    Komentarz
  • kamilak, 2011-12-01 19:30:08
    kamilak
    200 g masla, smietana 30% i kalorycznosc oceniona na 2? Zdecydowanie 3!
    Komentarz
  • kropka75, 2011-12-02 11:55:40
    kropka75
    Ha ha ha ale problem natury egzystencjonalnej

    Jak zjesz całą to będzie nawet 100.
    Komentarz
  • zozolka0, 2015-04-13 11:29:23
    zozolka0
    Uwielbiam piec drożdżowe,ale jeszcze nie próbowałam ze śmietaną. dam znac jak mi wyszło
    Komentarz
  • zozolka0, 2015-04-13 21:03:02
    zozolka0
    0
    No i bach! 5 z plusem! Idealne ciasto mi wyszło z Twojego przepisu! Smaczne,z wierzchu chrupiąca skórka,w środku...poezja...mięci utkie,wilgotne,pachnące masłem i syropem klonowym (bo ja nie dałam cukru). Polecę innym. Pozdrawiam
  • PatrykLubik, 2016-07-21 09:44:30
    PatrykLubik
    idealna do porannej kawy Do tego typu ciasta dodaje zawsze mąki luksusowej np. z szymanowa typ 550, bułka jest wtedy taka puszysta
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem