babka piaskowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-02-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! babka piaskowa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! babka piaskowa

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka utrzeć [zmiksować] z cukrem.
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
dodać aromat waniliowy[lub cukier waniliowy].
zmiksować.
Do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem przelać ciasto
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez godzinę

ostudzoną babkę posmarować lukrem[cukier puder zmieszany z odrobiną wody i soku z cytryny]

można również zrobić wersję czarno-biała wtedy do 1/3 ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i dopiero wylewamy do formy[kolejność kolorów zależy wyłącznie do własnego poczucia estetycznego hehe]

czasami dodaję również rodzynki

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • beata375, 2010-02-06 15:39:26
    beata375
    2
    Świetny pomysł na szybkie ciasto. W sam raz gdy mają do nas wpaść nie zapowiedziani goście i nie mamy dużo czasu na przygotowania innego placka, każdemu będzie smakowało. Fajny pomysł z tymi rodzynkami, ja bym polała go jeszcze polewą czekoladową. Ode mnie plus
  • karolcia198506, 2010-02-06 16:17:27
    karolcia198506
    2
    Robię tak samo ciasto na babkę i zawsze się udaje. To dobra podstawa do np. babki marmurkowej czy keksu
  • juras23k, 2010-02-06 21:44:03
    juras23k
    bardzo dziękuję za oceny
    masz rację karolciu ten przepis jest idealną podstawą
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-02-11 20:02:45
    bydgoszczanka
    0
    Wygląda pięknie, tak puszyście. Dodaję do ulubionych.
  • przytulanka87, 2010-04-03 09:57:31
    przytulanka87
    0
    Podobnie robię babkę piaskową i zawsze mi się udaje...nie ma bata żeby coś nie wyszło
    Przepis super:P
  • ewelline, 2010-08-04 15:58:31
    ewelline
    1
    babkę piaskowa bardzo lubię
  • kliwia, 2010-09-29 14:53:22
    kliwia
    1
    Wyszła bardzo dobra Mokra.
    Trochę mi klapła - bo piekłam na termoobiegu, i po wyłączeniu po 50 min zostawiłam babę w piecu, i to był błąd.
    Lukier lepszy na śmietanie wychodzi, bo na soku jest przezroczysty.
  • marysia1581, 2011-04-28 17:36:49
    marysia1581
    1
    smak rewelacyjny, pulchniutka niestety miejscami malutki zakalec... takie kropeczki ciemniejsze żółtawe wilgotne. Dlatego mam pytania: czy cały czas miksujemy? (ja na najwyższych obrotach miksowałam białko z cukrem a potem już mały jak dodawałam resztę składników powoli po kolei tak jak w przepisie. I jeszcze jedno ważne pytanie czy dobrze robię jak z ok 10 min odczekuje i dopiero wtedy uchylam piekarnik? a może powinnam odrazu uchylić? Proszę o pomoc bo smak jej pyszniutki gdyby nie te wilgotne miejsca.
  • marysia1581, 2011-05-05 08:38:20
    marysia1581
    okazało się że margarynę muszę mieć mniejszą kostkę. Miałam zawsze 250g a potrzeba 200g. Dlatego zakalec wychodził. Teraz babeczka upiekła się pięknie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe