Babka makowa

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka makowa

Składniki:

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka, 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i olej. Wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Ciasto podziel na 2 części. Z jednej z nich oddziel 1/3 - powinny być 3 różne porcje ciasta. Do największej dodaj mak i wymieszaj. Do średniej dosyp kakao i wymieszaj. Do najmniejszej dosyp kisiel i wymieszaj.

Ciasto z makiem przełóż do wyłożonej papierem dużej keksowej formy do pieczenia. Zrób w środku rowek i przełóż do niego ciasto kakaowe. Zrób w nim rowek i przełóż ostatnią porcję ciasta.

Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do temp 180C. Piecz około 50 minut. Po ostudzeniu udekoruj ciasto cukrem pudrem.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-29 18:27:01
    ewelline
    śliczna babeczka
    Komentarz
  • Luana5, 2014-11-11 17:08:57
    Luana5
    1
    Bardzo dobry przepis. Piekę go od lat . A jak piekę to zawsze dwie foremki , bo jedna nie zostaje na jutro. Nie wysycha, bo olej nadaje jej wilgotnosć na dłużej.
  • ankaszym, 2017-02-16 18:58:10
    ankaszym
    wygląda bardzo smakowicie lubię ciasta, które mają w sobie mak, na sprobowanie zamieniłabym makę na ekologiczną z Polskich Mlynów, ciekawa jestem efektu
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe