Kulki ziemniaczane

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2010-02-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulki ziemniaczane
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulki ziemniaczane

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i umyć. Ugotować w solonej wodzie, następnie - jeszcze ciepłe - przecisnąć przez praskę. Cebulkę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Zmielone ziemniaki wymieszać z jajkiem, mąką, cebulami i startym serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformować kulki z masy ziemniaczanej i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć w głębokim tłuszczu, aż się zarumienią.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • beata375, 2010-02-17 12:57:39
    beata375
    3
    Przepyszne są te kuleczki, robiłam je już kilka razy i naprawdę są godne polecenia.
    Nadają się zarówno do codziennego obiadu jak i również na wystawną kolację, wszyscy będą na pewno zachwyceni.
    Tylko radziłabym po usmażeniu odsączyć je na papierowym ręczniku, ręcznik pochłonie nadmiar tłuszczu.
  • Martilla, 2010-02-17 14:32:51
    Martilla
    5
    Kulki są świetne. Ja podaję je z różnymi dipami jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Również polecam odsączenie kulek na papierowym ręczniku.
  • Eowina1818, 2010-02-17 23:47:11
    Eowina1818
    2
    Ostatnio robiłam! coś pysznego!
    polecam z sosami serowym albo pieczarkowym
    Nie próbowałam jeszcze jako dodatek do gęstej zupy np czosnkowej Mmm...
  • aleksaa, 2010-02-23 18:16:33
    aleksaa
    3
    smażyłam dzisiaj, bardzo smaczne chociaż jak dla mnie trochę za miękkie.
    Z kilograma ziemniaków wyszło mi bardzo dużo tych kulek, za duzo jak na 2osoby, wiec czesc obtoczoną w bułce zamroziłam, zobaczymy czy beda sie jeszcze pozniej nadawaly do uzycia... ;p
  • Marzeniatko, 2010-03-07 19:15:29
    Marzeniatko
    2
    ostatnio robiłam i polecam przepyszne, a goście pytają czy są jeszcze :P pomysłowe, proste i smaczne ;-)
  • aleksaa, 2010-03-07 20:43:30
    aleksaa
    a no dodam ze po zamrozeniu jak smażyłam to jednak trzeba troche dłuzej przytrzymac je w oleju i uwazac by sie nie spalily, bo jak sa wieksze kulki to dlugo dochodza...
    Komentarz
  • czarnuulaa, 2010-03-20 18:11:32
    czarnuulaa
    2
    dziękuje bardzo za przepis
    a kulki naprawdę są smaczne gorąco polecam
  • katarzinka, 2010-04-09 13:05:05
    katarzinka
    1
    smaczne kuleczki, podawałam zamiast klasycznych ziemniaków do mięsa, ale myślę, że i w charakterze przekąski się świetnie sprawdzą.
  • ewelline, 2010-07-30 12:49:31
    ewelline
    1
    smaczne kuleczki, proste w wykonaniu i ciekawe urozmaicenie ziemniaczka
  • aex, 2010-12-22 14:44:07
    aex
    1
    świetny przepis ziemniaczki są bardzo smaczne. Polecam jednak odsączyć je w ręczniku papierowym bo mają dużo tłuszczu.
    Ja od siebie dodałam jeszcze czosnek pycha!
  • Wiolkaa91, 2011-07-29 22:06:12
    Wiolkaa91
    kulki jadlam kiedys na weselu i sie w nich zakochalam, dzieki za dodanie przepisu
    Komentarz
  • dakami, 2011-09-29 12:02:48
    dakami
    Przepis wydaje się rewelacyjny!
    Koniecznie będę musiała wypróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem