naleśniki babci Tereski

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-02-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! naleśniki babci Tereski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! naleśniki babci Tereski

Składniki:

  • jajka [3 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • mleko [0.5 l]
  • mąka [30 dag] (tu zawsze robię na oko)
  • tłuszcz (do smażenia)

Przygotowanie:

utrzepać jajka ze szczyptą soli, dodać mleko.
ciągle trzepiąc dodawać mąkę by ciasto miało konsystencję lekko lejącą.
smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

podawać z:
-cukrem pudrem
-jogurtem
-dżemem
-cukrem
-bitą śmietaną
czy jka kto lubi;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-15 00:22:37
    Berlinianka
    1
    Spróbuj dolać 2-3 łyżki oleju/oliwy do samego ciasta i smażyć na teflonie bez wspomagania tłuszczem. Naleśniki nie będą tłuste, zachowają elastyczność.
  • juras23k, 2010-02-16 16:58:08
    juras23k
    niestety nie posiadam teflonu więc jestem zmuszony dodawać tłuszcz na patelnię
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-23 23:07:18
    Berlinianka
    Mój tata smaży na patelni 'cygańskiej' i też tylko do ciasta daje, olejem smaruje patelnię tylko za 1 razem, potem już nie trzeba
    Komentarz
  • juras23k, 2010-03-03 15:37:33
    juras23k
    no ja na zwykłej też dodaję tylko za pierwszym razem później już nie trzeba.chyba że robię większą ilość to tak po 15 smaruję delikatnie jeszcze raz
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe