gołąbki jak u babuni

autor: , kategoria: z mięs mieszanych , dodano: 2010-02-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! gołąbki jak u babuni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! gołąbki jak u babuni

Składniki:

Przygotowanie:

spażyć kapuste w całości.rozebrać ją i wyciąć twardą końcówkę.

ugotować ryż na pół miękko.

wymieszać ryż,jajka, mielone,sól i pieprz do smaku.

nakładać farsz na liście od strony miękkiej[od góry liścia]zawinąć[najpierw zagiąć miękką górę następnie boki i do końca]

przygotować sos:
na oleju zeszklić cebulę w garnku,wlać wodę[by sięgała do połowy gołabków ok szklanki]dodać przecier,sól i pieprz do smaku,ew.można dodać 1 kostkę rosołową.poukładać zawinięte gołabki.
próżyć na małym ogniu aż do miękkości ok 30-40min.

można zagęścić sos dodając łyżkę mąki zmieszanej z odrobiną wody.


ja używam ryżu brązowego a mięsa z indyka[można oczywiście zastąpić innym np.wieprzowym]
często zamieniam ryż na pieczarki [dobre na 1.fazę SBDiet]

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-09 12:03:11
    kropka75
    Co to jest "mielonka"??
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-09 12:45:45
    28nana
    wierzę że mięso mielone ;-)
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-09 13:23:20
    kropka75
    Też mi to przez głowę przeleciało, ale...

    Ja znam mielonkę pod postacią konserwy, w puszce, takie coś z galaretką. To też dla pewności pytam.

    Zwłaszcza, że mielone jako mięso to jest różne.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-08-23 23:37:22
    aleksaa
    mielonka to takie tanie mielone... co bardzo mało w nim mięsa ;/ ale z pewnością można w tym przepisie użyć prawdziwego mielonego
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe