Ogórki kwaszone w słojach

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2009-11-02
  • Ogórki kwaszone w słojach

Składniki:

  • koperek (suchy z baldachami i nasionami)
  • czosnek [2 szt.] (ząbki na słoik)
  • gorczyca (kilka nasion na słoik)
  • sól [4 dag] (na 1 litr wody)
  • chrzan (korzeń)
  • ogórek gruntowy (świeże, równej wielkości)

Przygotowanie:

Młode ogórki jednakowej wielkości, bez żadnych uszkodzeń dokładnie umyć, na 2–3 godz. zalać zimną wodą, po czym ułożyć ścisło w dokładnie wymytych i wyparzonych słojach. Do każdego słoja włożyć po kawałku chrzanu, gałązkę kopru, obrany czosnek i nasiona gorczycy. Zagotować wodę z solą, gorącą wlać do słojów z ogórkami. Słoje zamknąć. Po 3–5 dniach ogórki można poddać pasteryzacji przez 10–15 min w temperaturze 80°C, nie ukwaszą się wtedy zbyt mocno, a zarazem zachowają jędrność i jednakowy smak przez całą zimę.

Na jeden słój: 2 ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu, kilka nasion gorczycy, 4 dag soli na 1 litr wody

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • PanzerKitty, 2010-06-17 10:35:31
    PanzerKitty
    2
    Fajny Przepis , ja osobiście dodaje jeszcze kilka liści porzeczki i liść dębu, wtedy ogórki są twarde i nie kapcieją

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką