Milky Way

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-02-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Milky Way
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Milky Way

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie żółtka. Dodajemy olej, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, mieszamy delikatnie(!) z masą jajeczną.

Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25x34cm i pieczemy ok. 20-25minut w temp. 170st., do tzw. suchego patyczka.

Krem:
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Masło ucieramy, powoli dodajemy wystudzone mleko, dalej ucieramy. Wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Ostudzony biszkopt przekrawamy, przekładamy masą.

Przygotowujemy polewę:
100g gorzkiej czekolady i 60g masła zagotowujemy w kąpieli wodnej. Uważajmy, aby polewa się nie zagotowała! Lekko przestudzamy i polewamy ciasto.

Smacznego ;-)


Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.blox.pl

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Komentarze

  • Sweetys, 2010-02-07 12:11:00
    Sweetys
    2
    Jak dla mnie za dużo masła, wiem, że musi być aby masa się trzymała, ale ciasto jest wtedy mdłe.
    Jadłam je i szczerze powiedziawszy żadna rewelacja.
  • ewelline, 2010-02-07 20:12:26
    ewelline
    mi rowniez nie odpowiada ilość masła
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 15:59:50
    Martilla
    Niestety nie pamiętam ilości masła w moim przepisie więc ocenię dopiero po weryfikacji z moimi proporcjami bo jeśli są takie same to ciasto jest rewelacyjne.
    Komentarz
  • komicznie, 2010-07-05 19:32:16
    komicznie
    1
    Jak dla mnie troszkę za kaloryczne ale właśnie wcinam i jest pyszne
  • misislipy, 2010-07-25 17:04:37
    misislipy
    1
    kostka masła starcza spokojnie

    ale ciasto jest cudowne
  • klada, 2010-11-01 15:25:57
    klada
    A ile tego mleka w proszku? Bo w składnikach nie ma.
    Komentarz
  • klada, 2010-11-01 15:27:18
    klada
    Przepraszam, już widzę
    Komentarz
  • klada, 2010-11-18 18:26:10
    klada
    Zrobiłam ostatnio ciasto. Rozeszło się w jeden dzień Biszkopt bardzo dobry wyszedł, za to masa niezbyt, ale to raczej moja wina, bo kupiłam mleko granulowane i przez to masa była gorzkawa. Ale już z biszkoptem nie było tego czuć

    I moje uwagi:
    Ja namoczyłam biszkopt ponczem z wódką- ciasto nabrało lepszego smaku.
    Do masy zamiast cukru dałam z 5-6 łyżek miodu.
    Polewę zrobiłam z rozpuszczonej czekolady Wedel Deserowej do której dolewałam mleko, aby była płynna. Ważne, aby była Deserowa, ponieważ ciasto jest słodkie, a polewa trochę gorzkawa, co daje bardzo dobre połączenie
    Komentarz
  • milaxd94, 2011-03-17 17:08:28
    milaxd94
    1
    bardzo dobre ciasto
  • MiniMonix, 2012-11-21 16:13:49
    MiniMonix
    0
    Ciasto jest pyszne, robiłam wiele razy. Kostka masła w zupełności wystarcza. Słodkie, idealne do kawy.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe