Kurczak tandoori z sosem ogórkowym

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia indyjska , dodano: 2009-11-02
  • Kurczak tandoori z sosem ogórkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: połączyć czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksowany z olejem, dodać do niego imbir (zmiksować ponownie), przyprawę garama masala, sok z limonki, sól i pieprz. Do tej marynaty włożyć na 20 min piersi kurczaka. Całość (razem z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C na 45 min.
Przygotować sos ogórkowy: ogórki umyć, obrać ze skóry, ze środków wyciąć pestki i drobno pokroić. Listki świeżej mięty posiekać. Wymieszać z ogórkiem, jogurtem, kminkiem, solą i pieprzem. Upieczone piersi z kurczaka podawać na raicie ogórkowej.

Garam masala - mieszanka przyprawowa, w skład której wchodzą zazwyczaj: kolendra, pieprz czarny, kardamon i goździki.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • plywok, 2010-02-19 18:24:47
    plywok
    zapomniałaś w składnikach podać ogórków.
    Komentarz
  • malwowa, 2010-04-18 19:22:05
    malwowa
    mmmmmm brzmi pysznie!
    Komentarz
  • Parvati, 2010-05-17 22:59:52
    Parvati
    Ile tych ogórków jest potrzebne?
    Mam zamiar zrobić to danie w sobotę.
    A kminek zwykły czy rzymski (kumin)?
    Komentarz
  • Parvati, 2010-05-26 17:57:16
    Parvati
    2
    Daję 4 gwiazdki, ponieważ opis przygotowania jest dokładny, a samo danie jest bardzo smaczne.
    Odejmuję 1 gwiazdkę, ponieważ nie uzyskałam odpowiedzi na moje pytania ani tu ani na privie, a także dlatego, iż zdjęcie dania nie jest prawdziwe.
    Pozdrawiam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe