Domowa mielonka drobiowa

autor: , kategoria: z drobiu, dodano: 2010-02-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowa mielonka drobiowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowa mielonka drobiowa

Składniki:

Przygotowanie:

Choć wygląda to wszystko nieco skomplikowanie to każdy kto posiada maszynkę do mielenia mięsa i termometr do mięsa poradzi sobie z tym przepisem. Zostanie nagrodzony pyszną domową wędliną bez konserwantów i sztuczności;)

Oto i przepis przygotowania:
1. Mięso pokroić na kawałki 2x2 cm, dodać peklosól i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.
2. Zapeklowane mięso zemleć na dużym oczku na maszynce(jeżeli brak tej elektrycznej to taka na korbkę spokojnie sobie z tym poradzi).
3. Przygotować roztwór żelatyny. Roztwór ma być cztery razy silniejszy niż przewiduje producent, tzn. jeżeli na opakowaniu producent pisze 1 łyżka na 0,5 l wody to należy dać 4 łyżki. Żelatynę rozpuszczać w gorącej wodzie (nie wrzącej !) i schłodzić do ok. 40 °C.
4. Do masy mięsnej dodać pozostałe przyprawy i żelatynę, a następnie dobrze wymieszać.
5. Napełniać masą uprzednio przygotowane osłonki(można je kupić w sklepach z akcesoriami masarskimi, gospodarstwa domowego lub w internecie) zawiązane dobrze z jednej strony (najlepiej robić to w dwie osoby). Długość batonów zależna jest od wielkości garnka do parzenia, ale najlepsze są takie po ok. 25-30 cm ( z podanej ilości powinny wyjść dwa). Po napełnieniu osłonkę dobrze zawiązać przędzą tak aby w środku zostało jak najmniej powietrza.
6. Parzyć w temp. 72-75 °C przez 60 min. Czas parzenia mierzy się od osiągnięcia wskazanej temperatury(termometr do mięsa można teraz kupić w każdym skelpie z artykułami gospodarstwa domowego)
7. Po parzeniu wyjąć i schłodzić batony w zimnej wodzie, a następnie w lodówce przez kilka godzin (noc). Można też powiesić za pętelkę w chłodnym miejscu.
Wędlinka jest gotowa do spożycia, smacznego:)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-14 00:57:20
    Berlinianka
    1
    O rany nie sądziłam, że da się to w domu zrobić
    Dużo roboty! :O Przepis wydaje się skomplikowany, ale może wcale nie jest jak już się to robi, szkoda, że nie ma zdjęć, gdzie pokazane by były etapy produkcji

    p.s. Kicia w avatarze to Twoja? Piękności!
  • dodaja, 2010-02-14 10:35:10
    dodaja
    1
    Kurcze mielonka własnej roboty. Czego to ludzie nie wymyślą. Ale dobrze, że wymyślają bo jestem pewna,że "swojska" będzie i smaczniejsza i zdrowsza.
  • Sensuel, 2010-02-14 10:47:47
    Sensuel
    Swojska jak swojska,ale ja chyba bym się nie odważyła na robienie czegoś takiego sama w domu.
    Wyroby wędliniarskie jakoś mnie nie rajcują
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-16 19:44:47
    juras23k
    1
    oj nie widziałem żeby ktoś w domu robił coś takiego chwali się chwali chociaż chyba sporo z tym roboty.
    przepis bardzo mi się podoba tylko trochę odrzuca mnie ta żelatyna dookoła[na zdjęciu]ale gwiazdki jak najbardziej się należą.
  • Osiak, 2010-02-16 19:52:44
    Osiak
    Zależnie od gustu tej żelatyny może być mniej. Zdjęcie przedstawia taką z pół litra roztworu, ale Ja również nie przepadam za galaretą więc daję 0,3 l A co do trudności to tylko tak wygląda Następnym razem zrobię zdjęcia procesu produkcyjnego, który właściwie polega na mieszaniu, mieleniu i upychaniu tego "bałaganu" do osłonki
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 23:08:55
    Berlinianka
    To wygląda jak "Smaczek" z mięsnego, ta galaretka jest najlepsza
    Komentarz
  • Pepus, 2011-03-13 19:12:25
    Pepus
    A ja dodałam do ulubionych. Myślę, że kiedyś się skuszę na wędlinę robioną w domu tylko muszę kupić termometr oraz kiszki.
    Komentarz
  • asiczkaPL, 2011-09-26 14:44:24
    asiczkaPL
    niesamowity przepis w weekend wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami
  • Mniam: 3
    Pierniczki miodowe
  • Mniam: 7
    Sałatka z kurczakiem gyros

Zamknij