Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Domowa mielonka drobiowa

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-02-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowa mielonka drobiowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowa mielonka drobiowa

Składniki:

Przygotowanie:

Choć wygląda to wszystko nieco skomplikowanie to każdy kto posiada maszynkę do mielenia mięsa i termometr do mięsa poradzi sobie z tym przepisem. Zostanie nagrodzony pyszną domową wędliną bez konserwantów i sztuczności;)

Oto i przepis przygotowania:
1. Mięso pokroić na kawałki 2x2 cm, dodać peklosól i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.
2. Zapeklowane mięso zemleć na dużym oczku na maszynce(jeżeli brak tej elektrycznej to taka na korbkę spokojnie sobie z tym poradzi).
3. Przygotować roztwór żelatyny. Roztwór ma być cztery razy silniejszy niż przewiduje producent, tzn. jeżeli na opakowaniu producent pisze 1 łyżka na 0,5 l wody to należy dać 4 łyżki. Żelatynę rozpuszczać w gorącej wodzie (nie wrzącej !) i schłodzić do ok. 40 °C.
4. Do masy mięsnej dodać pozostałe przyprawy i żelatynę, a następnie dobrze wymieszać.
5. Napełniać masą uprzednio przygotowane osłonki(można je kupić w sklepach z akcesoriami masarskimi, gospodarstwa domowego lub w internecie) zawiązane dobrze z jednej strony (najlepiej robić to w dwie osoby). Długość batonów zależna jest od wielkości garnka do parzenia, ale najlepsze są takie po ok. 25-30 cm ( z podanej ilości powinny wyjść dwa). Po napełnieniu osłonkę dobrze zawiązać przędzą tak aby w środku zostało jak najmniej powietrza.
6. Parzyć w temp. 72-75 °C przez 60 min. Czas parzenia mierzy się od osiągnięcia wskazanej temperatury(termometr do mięsa można teraz kupić w każdym skelpie z artykułami gospodarstwa domowego)
7. Po parzeniu wyjąć i schłodzić batony w zimnej wodzie, a następnie w lodówce przez kilka godzin (noc). Można też powiesić za pętelkę w chłodnym miejscu.
Wędlinka jest gotowa do spożycia, smacznego:)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia Bem - mus czekoladowy

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-14 00:57:20
    Berlinianka
    1
    O rany nie sądziłam, że da się to w domu zrobić
    Dużo roboty! :O Przepis wydaje się skomplikowany, ale może wcale nie jest jak już się to robi, szkoda, że nie ma zdjęć, gdzie pokazane by były etapy produkcji

    p.s. Kicia w avatarze to Twoja? Piękności!
  • dodaja, 2010-02-14 10:35:10
    dodaja
    1
    Kurcze mielonka własnej roboty. Czego to ludzie nie wymyślą. Ale dobrze, że wymyślają bo jestem pewna,że "swojska" będzie i smaczniejsza i zdrowsza.
  • Sensuel, 2010-02-14 10:47:47
    Sensuel
    Swojska jak swojska,ale ja chyba bym się nie odważyła na robienie czegoś takiego sama w domu.
    Wyroby wędliniarskie jakoś mnie nie rajcują
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-16 19:44:47
    juras23k
    1
    oj nie widziałem żeby ktoś w domu robił coś takiego chwali się chwali chociaż chyba sporo z tym roboty.
    przepis bardzo mi się podoba tylko trochę odrzuca mnie ta żelatyna dookoła[na zdjęciu]ale gwiazdki jak najbardziej się należą.
  • Osiak, 2010-02-16 19:52:44
    Osiak
    Zależnie od gustu tej żelatyny może być mniej. Zdjęcie przedstawia taką z pół litra roztworu, ale Ja również nie przepadam za galaretą więc daję 0,3 l A co do trudności to tylko tak wygląda Następnym razem zrobię zdjęcia procesu produkcyjnego, który właściwie polega na mieszaniu, mieleniu i upychaniu tego "bałaganu" do osłonki
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 23:08:55
    Berlinianka
    To wygląda jak "Smaczek" z mięsnego, ta galaretka jest najlepsza
    Komentarz
  • Pepus, 2011-03-13 19:12:25
    Pepus
    A ja dodałam do ulubionych. Myślę, że kiedyś się skuszę na wędlinę robioną w domu tylko muszę kupić termometr oraz kiszki.
    Komentarz
  • asiczkaPL, 2011-09-26 14:44:24
    asiczkaPL
    niesamowity przepis w weekend wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ciasto do topienia owoców
  • Mniam: 2
    Drożdżówki z budyniem i truskawkami
  • Mniam: 2
    Galaretowiec zwany mozajką
  • Mniam: 1
    Cebulanki